”För män kan det vara svårt att söka psykisk hjälp”
Männens vecka firas som bäst. Veckan, som kulminerar i fars dag på söndag, ordnas av föreningen Miessakit och vill lyfta fram psykiska problem i samband med våld.
- Visst är det fortfarande överraskande allmänt, trots att man jobbat hårt redan länge för att minska på det. Det bästa vore ju att få det att försvinna. Men det finns mycket jobb framför oss och därför vill vi lyfta fram våld i hemmet på det här sättet.
Det säger Olavi Katto, som fungerar som föreningens kontaktperson i Egentliga Finland. Katto jobbar med skilsmässogrupper och för honom är mäns psykiska problem en del av vardagen.
- Jag möter i mitt jobb hela tiden män som misshandlat eller blivit misshandlade. Alkoholen är inte alltid heller inblandad, berättar han.
Våld och skilsmässor
I år är det den tolfte ”männens vecka” som ordnas. Veckan ordnas alltid samma tidpunkt – i samband med fars dag i november.
Fokuset ligger på våld, som stereotypiskt sett oftast hamnar i skymundan när det talas om män. Männens vecka har visat sig vara ett bra sätt att lyfta fram problemen.
- Absolut! Det var en utomordentlig idé att börja ordna den här veckan. Det är en ypperlig chans att lyfta fram mannens problem. Så kan män också uppleva att deras problem uppmärksammas, säger Katto.
Ett annat stort problemområde är skilsmässor, som också Katto specialiserat sig på. Han säger att en tung skilsmässa kan vara startskottet för större problem.
- I mitt arbete ser jag att män fortfarande lätt marginaliseras. Mannen isoleras lätt i samband med en skilsmässa och då kan rusmedel komma in i bilden. Då går det lätt att man börjar röra sig i grupper där våld är accepterat. Därför är det viktigt att inte bli ensam. Då en man får tala till en annan man om sina problem så brukar det lätta, menar Katto.
"Män ska också våga tala ut"
Katto håller i trådarna för en stödgrupp för män som genomgått en skilsmässa. Som invandringsexpert arbetar han närmast med män med invandringsbakgrund eller som kommer från mångkulturella familjer.
- De invandrare som jag har att göra med kommer oftast från Mellanöstern, där det är acceptabelt med lite våld i hemmet. Här i Finland är speciellt frun oftast så pass informerad om samhällets regler så att hon sedan kan lämna den våldsamma mannen. Det har fungerat som en väckarklocka för männen. De tänker två gånger innan de slår. Här behöver inte familjen mannen för att kunna leva ett normalt liv, säger Katto.
Mycket bra arbete görs hela tiden, med andra ord. Men finns det något som ännu kunde bli bättre?
- Män ska också våga tala ut. Allt från att vara förälder till problem i samband med skilsmässor. Män har också samma rättigheter som kvinnor, uppmanar Katto.