Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fem tillräckligt bra mammor på film

Från 2016
Uppdaterad 10.11.2016 18:18.
mor och dotter ler mot varandra i framsätet på en bil.
Bildtext Dottern Varpu (Linnea Skog) och mamman Siru (Paula Vesala) har ett speciellt förhållande i filmen Tyttö nimeltä Varpu.
Bild: Cata Portin ©MakingMovies

Kan en mamma nånsin uppfylla alla förväntningar som ställs på henne, och varför är det så lätt att kritisera just mamma? Här hyllar vi fem filmmammor som är tillräckligt bra!

1. Mamma Siru i Tyttö nimeltä Varpu

I Selma Vilhunens prisbelönta film är det den 12-åriga dottern Varpu (Linnea Skog) som får trösta och ta hand om sin lite barnsliga mamma Siru (Paula Vesala). Tyttö nimeltä Varpu (Lilla sparven) vänder på traditionella föräldra- och könsroller och ruskar om invanda strukturer.

2. Julieta i Almodóvars Julieta

Julieta (Emma Suárez) blir plötsligt påmind om sin dotter som försvann för tietals år sedan. Pedro Almodóvars film Julieta, baserad på Alice Munros noveller, handlar om banden mellan mödrar och döttrar.

Adriana Ugarte poserar med ett barn i famnen och Susi Sánchez titar rakt in i kameran.
Bildtext Adriana Ugarte spelar den unga Julieta och Susi Sánchez hennes mor i Almodóvars film.
Bild: Future film

3. Bridget Jones i Bridget Jones’s baby

I den tredje filmen om den romantiska komedins drottning Bridget Jones (Renée Zellweger) inser vår hjältinna att hon är gravid. Bridget har festat rätt vilt och frågan är nu vem av de två möjliga kandidaterna som är pappan. Så värst mycket kritisk granskning av mamma(eller pappa-)rollen erbjuder Bridget Jones's baby inte, men Bridget gör det hon är bäst på - hon gör bort sej och hjälper därmed oss andra kvinnor att sluta skämmas.

Bridget Jones firar sin 43:dje födelsedag ensam med ett enda ljus.
Bildtext Bridget Jones (Renée Zellweger) fyller 43 i den nya filmen.
Bild: Finnkino oy

4. Nathalie Chazeaux i L’Avenir

Nathalie Chazeaux (Isabelle Huppert) är den passionerade yrkeskvinnan som uppfyller alla förväntningar också i sin mammaroll. Men vad händer då hon blir lämnad av sin man, barnen har flyttat ut och den egna mamman som krävt så mycket inte längre finns? Vad händer då ingen längre behöver henne? Filmen L’Avenir (Dagen efter denna) med manus och regi av Mia Hansen-Love behandlar kvinnlig styrka och frihet i en mognare ålder.

l'avenir
Bildtext Isabelle Huppert och Edith Scob som dotter och mor i den franska filmen L'Avenir.
Bild: CG Cinéma

5. Sam Fox i Better Things

Den frånskilda skådespelaren Sam Fox (Pamela Adlon) kämpar med att ensam uppfostra sina tre döttrar i den geniala HBO-serien Better Things, skriven av Adlon tillsammans med Louis C.K. Samtidigt som Sam försöker pussla ihop familjen, karriären och romantiken, tvingas hon konfronteras med sin egen mamma som bor i grannhuset.

better things
Bild: FX Networks
better things
Bild: FX Networks
better things
Bild: FX Networks

Vilka andra tillräckligt bra mammor finns det inom popkulturen?

Kulturprogrammet Lasso handlar den här veckan om dåliga mammor och frågar om mamma nånsin kan göra rätt.

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln