Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Praoveckan på Yle gav oss lite insikt i branschen"

Från 2016
Uppdaterad 10.11.2016 16:12.
Wilmalotta Kristo och Linn Hägglund på prao vid Yle Österbotten.
Bildtext Wilmalotta Kristo och Linn Hägglund rekommenderar Yle som en praoplats.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Vi är Praoeleverna Linn Hägglund och Wilmalotta Kristo som fick spendera en vecka på Yle Österbotten. Bland annat fick vi besöka Strömsö, följa med Yle Vegas radiosändning, fota bilder till webben och läsa upp hälsningar i Firarsvägen.

Hur kom det sig riktigt att vi hamnade här? Efter att ha funderat länge på var vi kunde vara på prao bestämde vi oss för att Yle kunde vara ett bra val. Eftersom några vänner till oss hade varit på prao här innan, hade vi hört massor med olika historier och händelser de varit med om. Då vi bestämde oss för att vi ville vara på Yle frågade vi våra vänner vem de kontaktade, vilket var Ulrica Lövdahl.

En inblick i Strömsö

Vår första dag började på Strömsö med att tejpa för alla logon på produkterna de använde den dagen. Orsaken till detta är att man inte får göra reklam i TV-sändningar. Vi var på Strömsö hela dagen och pysslade julkort tillsammans med vuxna och barn som blivit inbjudna. Budskapet på denna dag var Yles tema "Plats för en till". Det var inte mycket filmande förutom de små bitarna av intervjuerna, men vi fick ändå en bra inblick i det hela.

Tisdagen var en ny vändning från vad vi gjorde på måndag. Dagen var lugn med en rundtur på Yle och ett tre timmars lyssnande av Yle Vegas sändning, som Nicke Alden höll. Trots att vi inte gjorde så mycket fick vi ändå se nästan hela byggnaden och bekanta oss med hur man jobbar på radion.

Onsdagen innehöll lite mera aktiviteter för oss praoelever. Dagen öppnades med ett nyhetsmöte som innehöll planeringar för dagens uppgifter. Vi fick också åka med på två direktsändningar med Pia Lagus då hon intervjuade olika personer, samt höra på Roger Källman på Yle Vega. Som avrundning på dagen var vi ute och tog bilder på naturen till Yle Österbottens nyhetssida på webben.

Läste upp hälsningar i Firarsvängen

Torsdag, vår sista dag denna vecka på Yle, har vi spenderat förmiddagen i studion tillsammans med Pia Lagus och Roger Källman. Vi fick själv vara med i Yle Vegas radio program Firarsvängen, där vi läste upp olika hälsningar och gratulationer. Efter detta förde vi över bilderna som vi tagit dagen innan till datorn. Bilderna sparades för Yles bruk. Det leder oss till denna artikel som vi fick nöjet att skriva.

Imorgon, på fredagen är vi lediga men återkommer till Yles BUU-dag som hålls lördagen 19.11. Men annars var detta vår praovecka som vi är väldigt nöjda med.

Efter veckan som gått kan vi stolt säga att vi rekommenderar Yle som en praoplats till de som tror sig vara intresserade av media. Detta var allt från oss och tack Yle för att vi fick komma på prao hit.

Text: Linn Hägglund & Wilmalotta Kristo, praoelever från årskurs 9 vid Borgaregatans skola.

Diskussion om artikeln