Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna mot Trump fortsätter i USA

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 16:59.
Inte min president! Hundratals unga samlades vid University of California i Los Angeles för att protestera mot Donald Trump för andra dagen i följd
Bildtext Inte min president! Hundratals unga samlades vid University of California i Los Angeles för att protestera mot Donald Trump för andra dagen i rad.
Bild: EPA/MIKE NELSON

Protesterna mot den blivande presidenten Donald Trump har fortsatt för andra dagen i rad i många amerikanska städer.

Tusentals människor drog ut på gatorna i flera storstäder, bland dem Chicago, Denver, Dallas, San Francisco och Los Angeles.

De flesta demonstranter är unga som har följt upprop på sociala medier.

Protesterna började redan under dagen då tusentals elever marscherade ut ur sina skolor i Kalifornien och andra delstater.

Omkring tusen demonstranter tågade genom finanscentret i San Francisco där de stoppade trafiken i stadskärnan.

- Vi protesterar eftersom vi vill kämpa för våra rättigheter och vi har rätten att bli hörda, sade den 18-åriga Pamela Campos i San Francisco.

Större protester under kvällen

I Los Angeles protesterade studenter vid University of California.

- Jag accepterade först valet av Trump, men när jag så Hillarys tal så kunde jag inte låta bli att gråta, säger den 24-årige Daisy Rivera.

Demonstrationerna fortsatte under kvällen i centrum av flera storstäder som Baltimore där omkring 300 människor marscherade genom stadskärnan skanderande slagord som "Inte min president!"

- Vi vill bara visa att det kommer att vara så här i fyra år, det kommer att bli fyra år av motstånd, sade den 21-åriga studenten Kaila Philo i Baltimore.

Inga oroligheter

Philo hade inbjudit sina vänner till protester via Facebook och tusentals människor lär ha gillat hennes upprop.

Demonstrationerna var ändå betydligt mindre än på onsdagen då tiotusentals människor deltog i protester över hela landet.

Många universitet har beviljat sina studenter ledigt och har stoppat tenter för närvarande för att ge upprörda ungdomar tid att komma över sin sorg efter valet.

Demonstrationerna har förlöpt lugnt trots den massiva polisinsatsen i många storstäder. Nya protester planeras under veckoslutet.

Donald Trump hade inte kommenterat protesterna förrän i går då han via Twitter beskyllde medier för att uppviglat till till protester:
- Hade ett mycket öppet och framgångsrikt val. Nu protesterar professionella demonstranter, uppviglade av media. Mycket orättvist!”

Diskussion om artikeln