Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå församlingar investerar – höjer skatten

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 12:25.
Sjundeå kyrka
Bildtext Sjundeå kyrka behöver nytt tak och nu behöver man samla pengar för det.
Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius

Sjundeåborna får betala högre kyrkoskatt nästa år. Skatten höjs med 0,2 procentenheter till 1,70 procent.

Höjningen innebär att Sjundeå församlingar inte behöver minska på personalen. Det blir också möjligt att planera nya investeringar.

En höjning medför drygt 100 000 euro per år som kan användas till att korta av lånen och genomföra nödvändiga investeringar.

Många satsningar

Under hösten har en minneslund byggts i Sjundeå och det är kyrkans första investering på sju år. Det kostar 5 000 euro att bygga minneslunden.

Den största investeringen som måste göras är service av orgeln. Det kostar 40 000 euro.

Kyrkans ljudåtergivningsapparatur behöver repareras och det kostar 4 500 euro. Dessutom är församlingshemmet parkering i behov av asfaltering.

Stora investeringar som är på kommande är reparation av kyrkans tak, renovering av församlingshemmet, renovering av Backa prästgård och nya arrangemang för verksamhetslokalerna i Sjundeå affärscentrum.

Länge sedan senaste höjning

Kyrkoskatten i Sjundeå höjdes senast år 1988 för att finansiera kyrkans alarmsystem, torrsprinklersystem och servicegångar till kyrkans vind.

Då investeringarna var genomförda sänktes skatten till nuvarande nivå år 1992.

Antalet församlingsmedlemmar i Sjundeå har minskat med drygt sex procent sedan år 2007 och var 4 463 i början av det här året. I början av nästa år kommer församlingsmedlemmarna att vara 4 421.

Minneslund i Sjundeå

Sjundeå får minneslund

MInneslunden är färdig i höst.