Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tynkkynen åtalas för hets mot folkgrupp

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 12:35.
Sebastian Tynkkynen 16.10.2015
Bild: Yle

Ordföranden för Sannfinländarnas ungdomsförbund Sebastian Tynkkynen åtalas för hets mot folkgrupp och brott mot trosfriden.

Biträdande riksåklagaren har beslutat att väcka åtal mot Tynkkynen.

Åtalen gäller texter om muslimer och islam som Tynkkynen lagt ut på sin Facebook-sida.

Han är misstänkt för att hotat, förtalat och smädat en islamisk folkgrupp på grund av dess religion och för att i kränkande syfte ha smädat och skymfat sådant som muslimer håller heligt, meddelar biträdande riksåklagaren.

Tynkkynen bestrider brott och säger att hans avsikt var att påverka politiskt och försvara västerländska värden. Biträdande riksåklagaren anser ändå att politiker i den offentliga debatten inte har en yttrandefrihet som omfattar rätt till hatpropaganda.

Tynkkynen säger att han med jämnmod inväntar rättegången.

- Jag är vid gott mod och tar alla de konsekvenser som kommer av att man i det finländska samhället försöker röja plats för yttrandefrihet för att tala om problem, säger Tynkkynen.

Han är ytterst bekymrad över yttrandefrihetens tillstånd i Finland. Enligt Tynkkynen håller man systematiskt på att stämma invandrarkritiska politiker inför rätta både för att de lyfter fram problem och för förslag att lösa problem gällande invandring och islam.