Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Omfattande betongproblem försenar ÅUCS sjukhusbygge med minst tio månader

Från 2016
Uppdaterad 17.11.2016 09:58.
ÅUCS T3
Bildtext Bygget med betongplattan över motorvägen och kustbanan har avbrutits efter att det har uppdagats stora hållfasthetsproblem med betongen.
Bild: Esa Halsinaho

Allvarliga betongproblem försenar bygget av ÅUCS T3-sjukhus i Åbo rejält. Det som gjutits måste byggas på nytt. Det framkom på den presskonferens som på fredagen hölls vid Åbo universitetscentralsjukhus.

På grund av betongproblemen kan bygget försenas med minst tio månader. Byggandet av det nya T3-sjukhuset i Åbo har delvis avbrutits på grund av bristerna i betongkonstruktionerna.

Bristerna uppdagades i samband med sjukvårdsdistriktets egen kvalitetskontroll. I undersökningarna nu visade det sig att betongen inte har den hållfasthet som krävs.

Betongmassan har levererats av bolaget Rudus, men Rudus hävdar att det inte funnits några kvalitetsfel i den betong de levererat. Representanter för Rudus vägrade ändå att komma till presskonferensen, utan de skickade endast sina synpunkter i ett pressmeddelande.

Sjukhuset byggs på ett betonglock ovanpå motorvägen och kommer att ersätta U-sjukhuset som tas ur bruk.

Cirka 3 000 kubikmeter felaktig betong har använts i fundamentet och bärande konstruktioner i sjukhusbygget. Byggandet av det egentliga betonglocket ovanpå motorvägen har inte inletts ännu.

Tanken var att betonglocket på 9 000 kvadratmeter skulle vara klart i slutet av 2017 och själva sjukhuset förväntades vara färdigbyggt i slutet av 2020. Det innebär också att U-sjukhuset måste användas längre än man tänkt.

T3-sjukhuset kommer att inhysa ÅUCS:s förlossningsavdelning, avdelningen för kvinnosjukdomar, öron-, näs-. och halspolikliniken, avdelningen för barn och unga, kliniken för mun och käksjukdomar samt en del stödfunktioner.

Diskussion om artikeln