Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Jean Michel Jarre gav musikmaskinerna ett ansikte

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 12:41.
Jean Michel Jarre inför konserten i Helsingfors den 31 oktober 2016.
Bildtext Jean Michel Jarre har under 40 år varit med och utvecklat den elektroniska musiken.
Bild: Yle/Kjell Ekholm

Fransmannen Jean Michel Jarre är känd för sina mastodontiska konserter med flere miljoner åskådare och han är en av pionjärerna inom syntpop och elektronisk musik.

År 1976 slog han igenom med sitt tredje album Oxygene som sålde i hela 12 miljoner exemplar.

Skivan blev en trendsättare också inom discomusiken för den innehöll en av de första dansanta låtar som gjordes med enbart elektroniska instrument.

Enorm utveckling

Om en månad kommer den sista delen av trilogin Oxygen och då jag träffar Jarre inför konserten i Helsingfors så diskuterade vi bland annat hur hans egen musik har förändrats under årens lopp.

- Den teknologiska revolutionen har ju gjort att vi idag lever i en helt annan värld också musikaliskt än för 40 år sedan då Oxygene utkom. Elektronisk musik är helt beroende av teknologi så det betyder ju att det sätt som vi komponerar, arrangerar och producerar musik på idag är helt annan än då jag startade min karriär.

Galna ungar

Redan på 60-talet använde man elektroniska instrument som krydda i vanliga rock- och poplåtar och en av de första var faktiskt Beach Boys som plockade med teremin-instrumentet på Good vibrations. Och då Moog-synthen introducerades i mitten av 60-talet var de nya instrumenten här för att stanna.

- När jag började så såg man oss som ett gäng med galna ungar som hade en massa bisarra och konstiga maskiner. Då fanns det ingen utstakad väg för vi hade ingenting bakom oss i den genren. Nu har unga killar 30 – 40 år av bra elektronisk musik som hänger över dem då de skall skapa något nytt. Det är mycket mer utmanande idag.

Häftiga evenemang

Men det är inte enbart genom musiken som Jarre har blivit känd. Den 14 juli 1979, höll Jarre sin första utomhuskonsert i Paris. Man räknar med att det då var en på publik på ca 1 miljon människor och då han uppträdde i Moskva 1997, uppskattar man att 3,5 miljon deltog i den gigantiska konserten.

Med pyramiderna i bakgrunden så arrangerade Jarre, millenium-natten 1999, en friluftskonsert i närheten av Giza i Egypten. Konserten kallades "The 12 Dreams of the Sun" och innehöll bland annat en nedräkning till tolvslaget för det nya året.

Men det blev inte mycket sömn för Jarre den natten för tidigt följande morgon uppträdde han igen, den här gången för att kunna ackompanjera det nya årtusendets första soluppgång.

Lyssna på Fokus på Jean Michel Jarre i Yle Vega på lördag 12/11 kl 13.03

Samt här:

Fokus på: Fokus på Jean Michel Jarre

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln