Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stuk: Orsaken till radioaktivt jod i luften har troligen klarnat

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 07:36.
Bild på STUK:s kontorsfasad.
Bild: Yle/Fred Wilén

Nu har myndigheterna hittat den troliga orsaken till att det fanns radioaktivt jod i luften i Finland. Enligt Strålsäkerhetsverket (Stuk) härstammar joden troligen från jod, som används på sjukhus.

Små mängder radioaktivt jod registrerades i luften i Finland i oktober. Stuk, som utredde saken, kom fram till att det endast fanns en typ av isotop i joden. Den här isotopen, I-131, finns i jod används på sjukhus.

En kärnreaktor är troligtvis inte orsaken till de förhöjda värdena, eftersom man i så fall skulle ha hittat också andra nukleoner i proverna, anser Stuk.

Ett liknande fall skedde i Europa 2012, då förhöjda jodvärden mättes under en längre tid. Då var orsaken en anläggning i Ungern, där man packade om jod. I samband med det frigjordes jod i luften. Då var mängden radioaktivt jod i luften i Ungern mycket högre än de värden som mättes i Finland i höstas.

Jod produceras i flera länder i Europa och också i Ryssland.

Den radioaktiva joden uppmättes under flera dagar i oktober i Helsingfors, Lovisa och Rovaniemi. De förhöjda mängden jod registrerades också i bland annat Estland, Norge och Sverige. Resultaten av de luftprov som togs i november är ännu inte klara.

Stuk påpekar att den mängd radioaktivt jod som nu uppmättes var mycket liten och att den inte har någon inverkan på människans hälsa.