Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stuk: Orsaken till radioaktivt jod i luften har troligen klarnat

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 07:36.
Bild på STUK:s kontorsfasad.
Bild: Yle/Fred Wilén

Nu har myndigheterna hittat den troliga orsaken till att det fanns radioaktivt jod i luften i Finland. Enligt Strålsäkerhetsverket (Stuk) härstammar joden troligen från jod, som används på sjukhus.

Små mängder radioaktivt jod registrerades i luften i Finland i oktober. Stuk, som utredde saken, kom fram till att det endast fanns en typ av isotop i joden. Den här isotopen, I-131, finns i jod används på sjukhus.

En kärnreaktor är troligtvis inte orsaken till de förhöjda värdena, eftersom man i så fall skulle ha hittat också andra nukleoner i proverna, anser Stuk.

Ett liknande fall skedde i Europa 2012, då förhöjda jodvärden mättes under en längre tid. Då var orsaken en anläggning i Ungern, där man packade om jod. I samband med det frigjordes jod i luften. Då var mängden radioaktivt jod i luften i Ungern mycket högre än de värden som mättes i Finland i höstas.

Jod produceras i flera länder i Europa och också i Ryssland.

Den radioaktiva joden uppmättes under flera dagar i oktober i Helsingfors, Lovisa och Rovaniemi. De förhöjda mängden jod registrerades också i bland annat Estland, Norge och Sverige. Resultaten av de luftprov som togs i november är ännu inte klara.

Stuk påpekar att den mängd radioaktivt jod som nu uppmättes var mycket liten och att den inte har någon inverkan på människans hälsa.

Diskussion om artikeln