Nu vill De gröna skydda Helsingfors urbana natur - föreslår nationalstadspark
De gröna i Helsingfors vill bevara den urbana naturen genom att införa en nationalstadspark. Samtidigt godkände partiet nyligen generalplanen, som gör det möjligt att bygga på grönområden, som till exempel i Centralparken.
I slutet av oktober röstade De gröna för en omstridd generalplan som bland annat innehåller möjligheten att bygga på naturområden. Särskilt byggandet i Centralparken skapade rubriker.
De grönas Otso Kivekäs vill att Helsingfors ska få en tätare stadsstruktur, men också skydda värdefulla naturmiljöer.
- Jag tycker det är viktigt att bygga en större innerstad. Men när vi bygger mera är det ännu viktigare att skydda de naturområden vi ska bevara, och vi behöver mera instrument för det, säger han.
Ett sätt att skydda de grönområden som blir kvar när Helsingfors växer skulle enligt De gröna vara att införa en nationalstadspark i Helsingfors, det vill säga en helhet bestående av flera urbana grönområden som får ett särskilt skydd på nationell nivå.
Syftet med nationalstadsparker är att bevara både natur och byggda kulturmiljöer som en helhet.
- Nationalstadsparker är ett bra system, och det skulle vara en bra idé att ha en sådan i Helsingfors. När vi bygger mera i Helsingfors och innerstaden blir större är det ännu mera viktigt att vi också har områden där vi inte ska bygga, säger Kivekäs.
Vem bestämmer i frågor om Helsingfors nationalstadspark?
Heta Välimäki (SDP) från stadsplaneringsnämnden tycker inte att en nationalstadspark skulle passa i Helsingfors.
- Då tar vi staten in som en kumpan som vi måste förhandla med om vi gör någonting på parkområdet. Vi har bra resurser i Helsingfors och mycket vilja för att göra parkerna bra. Vi behöver inte staten för att berätta för oss hur saker ska skötas, säger hon.
Välimäki anser att nationalstadsparker passar bättre på mindre orter där parken kan fungera som ett dragplåster.
- Vi har som huvudstad mycket annat också som lockar folk hit, och vi har mycket resurser att sätta på parkerna, så varför skulle vi vilja ta in ministeriet som en förhandlingskumpan.
De grönas Otso Kivekäs ser det inte som ett problem att behöva förhandla med miljöministeriet om stadens parker.
- Om hela Helsingfors centrum var en del av en nationalstadspark så skulle det inte fungera. Men om nationalstadsparken ligger på områden där det inte ska byggas så mycket så är det inte ett problem om vi måste konsultera miljöministeriet, säger han.
Sveaborg kunde vara en del av en nationalstadspark
Det finns åtta nationalstadsparker i Finland. Borgå har haft en nationalstadspark sedan 2010, och en del av stadskärnan hör till parken.
Kivekäs målar upp en bild där Centralparken och Sveaborg skulle höra till Helsingfors nationalstadspark.
- I Helsingfors som huvudstad finns mycket potential för vi har Sveaborg och andra historiska platser och vi har en fin naturmiljö.
Några beslut om vilka delar av Helsingfors som skulle höra till nationalstadsparken finns inte. Helsingfors överväger att utreda en möjlig nationalstadspark. Stadsstyrelsen ska på måndag kväll ta ställning till om den utredningen behövs.