Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pappa: Var en närvarande pappa - inte bara på fars dag

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 10:05.
Petronella Nordman och Markus Bergfors sitter i en soffa och skrattar. I famnen håller Markus två månader gamla sonen Roy.
Bildtext Markus Bergfors och Petronella Nordman blev föräldrar till Roy för snart två månader sedan. Bergfors vill uppmana alla pappor att ha en närvarande roll i sina barns liv - inte bara i det roliga.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I dag söndag uppmärksammas papporna lite extra när det är fars dag. Nyblivna pappan Markus Bergfors vill uppmana alla fäder att vara en närvarande pappa hela tiden - inte bara på fars dag.

För snart två månader sedan fick Markus Bergfors och Petronella Nordmans liv en ny innebörd när deras son Roy föddes. För Bergfors är det viktigt att vara en närvarande pappa men han vill inte vara den stereotypiska pappan.

- Den stereotypa bilden av en pappa brukar vara någon som kastar boll med sin son eller är lite rolig. Jag tycker att det är viktigt att pappan är med i allt annat också som det jobbiga, säger Bergfors.

Petronella Nordman och Markus Bergfors sitter på golvet och läser för sin två månader gamla son Roy som ligger på en filt.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Bergfors säger att han vill vara en manlig förebild för sin son men, som han säger, inte den stereotypa.

- Jag tror att det är viktigt att man visar sina känslor när man är pappa och har en son. Jag tror att det förbättrar hans möjligheter att växa upp och bli en bra man.

Fars dag lyfter fram faderns roll

Med ett ständigt förändrande samhälle är frågan om fars dag behövs i dag men just därför tycker Bergfors att dagen behövs.

Pappa: Var en närvarande pappa - inte bara på fars dag - Spela upp på Arenan

- Då kan man lyfta fram faderns roll och man kan göra det på olika sätt. Man kan till exempel belysa att pappan kan hjälpa till på olika sätt och inte bara det stereotypa praktiska att lära barnet bygga en möbel.

Du firar din första fars dag i år - hur känns det?

- Det känns roligt, och lite konstigt också. Man har ju alltid firat sin egen pappas fars dag, nu är det plötsligt jag som ska firas.

Den andra söndagen i november firas fars dag i samtliga nordiska länder förutom Danmark. Fars dag firas också i Estland den här dagen. Fars dag har firats i Finland sedan 1970-talet.