Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utbildning i finlandssvenskt teckenspråk belönas

Från 2016
Studenter och lärare vid prisbelönt teckenspråksutbildning
Bildtext Studenter och lärare vid utbildningen i finlandssvenskt teckenspråk
Bild: Humak/Jarmo Röksä

Den humanistiska yrkeshögskolan Humak belönas med ett pris för sin utbildning i finlandssvenskt teckenspråk.

Projektet Lev i vårt språk får priset "Årets finlandssvenska service" av föreningen för Finlandssvenska teckenspråkiga i samband med den svenska teckenspråksdagen som firas i Borgå på lördag.

- Utbildningen erbjuder en tillfällig oas för det finlandssvenska teckenspråket. Den har gett oss ett fysiskt rum där vi kan använda vårt språk och dela vår kultur. Detta har öppnat både våra och andras ögon för vikten av att värna om språkarvet för att kunna ge det vidare till kommande generationer, säger Magdalena Kintopf-Huuhka, ordförande för Finlandssvenska teckenspråkiga.

"Oerhört viktigt för oss"

Lev i vårt språk är ett statsfinansierat projekt med syfte att stärka det hotade finlandssvenska teckenspråket.

För tillfället pågår en instruktörsutbildning som ska ge finlandssvenska teckenspråkiga färdigheter att fungera som språkhandledare i samband med bland annat översättnings- och undervisningsuppdrag.

Målet är att starta en regelrätt tolkutbildning på finlandssvenskt teckenspråk efter att projektet avslutats nästa höst.

- Det är oerhört viktigt för oss att få ett dylikt erkännande av själva språkgemenskapen. Det visar att vi är på rätt spår och ger oss krafter att fortsätta kämpa för språket, säger projektledare Liisa Halkosaari vid Humak.