Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vattentornet på Kvarnbacken i Borgå ska granskas

Från 2016
Vattentornet på Kvarnbacken i Borgå
Bildtext Det blir högst antagligen aktuellt att renovera fastsättningen av vattentornets betongplattor.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

För ett par år sedan sanerades vattentornet i Hammars i Borgå. Nu har turen kommit till stadens vattentorn på Kvarnbacken.

Det var den 3 november 2012 som kransen till vattentornet i Jyväskylä rasade. Eftersom vattentornet i Hammars i Borgå är av samma ålder och typ, beslöt Borgå vatten att göra en konditionsgranskning och senare en renovering. Renoveringen genomfördes under 2014.

Den renovering som nu är aktuell för vattentornet på Kvarnbacken har inte sin grund i liknande dramatiska orsaker.

- Vattentornet har sina år på nacken och bland annat kommer fasadens betongplattor och deras fastsättningsanordningar att granskas. Det är nog högst troligt att det blir aktuellt med en renovering på något plan, säger Borgå vattens biträdande direktör Mats Blomberg.

Åldersrelaterad granskning

En granskningsoffert skickas i dessa dagar från Borgå vatten - bland annat till samma företag som sanerade vattentornet i Hammars. Vilket bolag som får uppdraget är förstås ännu öppet.

- En undersökning av strukturerna kan inte göras under vintern, vilket betyder att de kommer att göras först när vintern och kölden släpper sitt grepp. Vi har budgeterat cirka 100 000 euro för nästa år för granskningen och planeringen av saneringsprojektet, säger Borgå vattens anläggninschef Elina Antila.

Antila tror inte att det kommer att uppenbara sig något avvikande i granskningen i vår.

- Granskningen kommer nog troligtvis att visa att den framtida renoveringen kommer att handla om en högst vanlig sådan utgående från normalt åldrande, säger Antila.

Diskussion om artikeln