Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Laura Voutilainen: Utmaningar gör mig lite rädd

Från 2016
Laura Voutilainen uppträder i På resande not
Bildtext Laura Voutilainen uppträder i På resande not.
Bild: Parad Media

I tjugotvå år har Laura Voutilainen hört till Finlands mest populära och älskade artister. Hon har en lång och imponerande meritlista, trots att utmaningar skrämmer henne. Som veckans gästartist i På resande not utmanar hon sig själv genom att sjunga på ett språk hon inte kan.

Det finns inte många saker Laura Voutilainen inte skulle ha provat på inom finländsk underhållning. Det är lätt att tro att det faller sig fullständigt naturligt för henne att kasta sig från den ena saken till följande, men det håller hon själv inte med om.

- Utmaningar gör mig ofta lite rädd, ärligt talat. Men jag har alltid vetat att det som skrämmer mig och gör mig nervös är sådant som jag vill göra, det är dit jag vill gå. Sedan faller det sig naturligt för mig att kasta mig med huvudet före in i saker och ge mig hän helt och fullt. Det räddar mig ofta, att jag glömmer alla mina tvivel och bara gör det jag ska så bra jag bara kan.

- Sedan får ju folk höra talas om vad jag vill göra, vad jag kan göra och vad jag redan har gjort, och så frågar folk om jag vill komma med på nya saker. Självklart är det så att ju mer man gör, desto mer ber folk att man ska komma med.

- Men inte räcker det att jag sitter och säger i en intervju att jag vill göra det ena och det andra för att det ska hända. Riktigt så enkelt är det inte.

Man skulle leverera som en internationell stjärna när man intervjuades varje dag och hade presskonferenser. Det var en bra skola och en fantastisk erfarenhet.

Laura Voutilainen om ESC

Blandade känslor till sin egen debut

När du har testat allt, händer det någonsin att du blir osäker på vad du vill göra i din karriär?

- Jag har varit i branschen i tjugotvå år, självklart kommer det sådana tankar ibland. Vad gör mig glad, varifrån får jag inspiration?

- Sedan har jag till lycka artistens grundjobb att falla tillbaka på: att spela in skivor, turnera och ge konserter. Då kan man ta det lite lugnare och behöver inte hela tiden fundera så mycket. Då kan jag bara vara den där sångerskan ett tag tills jag fått nog för den gången, sen är jag igen mogen för ett nytt uppfriskande projekt och lite ny inspiration.

Det har gått tjugotvå år sedan Laura släppte sitt debutalbum med hitlåtar som ”Kyynelvirta” och ”Kerran”. Skivan var en sensation i Finland, den sålde i stora upplagor och gjorde den ännu tonåriga Voutilainen till stjärna. Idag säger hon sig ha blandade känslor inför debuten.

- Det är lite tudelat. Ibland känns det som om det var något som hände i ett helt annat liv. Allt var så nytt och allt lät så annorlunda, men även där finns den riktiga Laura i grunden, samma Laura som fortfarande finns här.

- Jag uppskattar fortfarande låtarna och själva skivan, med tanke på hur musiken skulle låta då. Jag uppskattar den atmosfär musiken skapades i. Jag älskar fortfarande det där första albumet, trots att det har hänt så mycket i mitt liv sedan dess att det ofta känns som om skivan var gjord av en helt annan artist och en annan person.

Tjugonde plats i ESC

År 2002 vann Laura den nationella uttagningen till Eurovision Song Contest och representerade Finland vid finalen i Tallinn. Trots höga förhoppningar blev det till slut en tjugonde plats.

- Det var en mycket viktig erfarenhet och en ära att bli utvald. Det skulle jag hoppas att alla artister fick uppleva, det tunga och viktiga ansvaret att representera Finland. Vi hade höga förväntningar men sedan gick det som det gick och finländarna blev besvikna än en gång. ”Ska vi aldrig lyckas någon gång?” (Skratt.)

- Visst var jag också lite besviken men att gå och gräma sig resten av livet är helt onödigt. Själva upplevelsen var fantastisk och man fick leka internationell stjärna ett par dagar. Det räckte inte med att leka, förresten. Man skulle leverera som en internationell stjärna när man intervjuades varje dag och hade presskonferenser. Det var en bra skola och en fantastisk erfarenhet.

Skulle du ställa upp på nytt?

- Mmm. Kanske. Med rätt låt vid rätt tillfälle så kanske. Men just nu känns det som att för min del har jag gjort mitt och dragit mitt strå till stacken.

Intervju: Tobias Larsson

Diskussion om artikeln