Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange förhörs i London efter flera års väntan

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 17:25.
Julian Assange håller presskonferens på Ecuadors ambassad i London den 18 augusti 2014.
Bildtext Assange har väntat i fyra år på Ecuadors ambassad.
Bild: EPA/John Stillwell

Förhör med Wikileaks-grundaren Julian Assange har inletts på Ecuadors ambassad i London efter flera års väntan. Spekulationerna om huruvida han riskerar att utlämnas till USA har igen tagit fart.

Assange misstänks för en våldtäkt i Stockholm år 2010 och sökte tillflykt till Ecuadors ambassad i Storbritannien. Han säger att han befarar att Sverige i sin tur skulle utlämna honom till USA där han riskerar hårda straff på grund av Wikileaks avslöjanden om militära övergrepp.

Julian Assange har i över fyra år bott på Ecuadors ambassad i London, efter att landet beviljade honom asyl. Eftersom häktningsordern gäller skulle han gripas av brittisk polis, om han lämnade ambassaden och skulle utlämnas till Sverige.

Det var under ett Sverigebesök år 2010 som Assange misstänks för fyra sexbrott, av vilka ett klassas som våldtäkt. Det är det enda fallet som vid det här laget som inte är preskriberat.

De svenska åklagarmyndigheterna har önskat förhöra Assange i Sverige, men förhandlingarna med de ecuadorianska myndigheterna har löpt trögt.

Svensk åklagare får bara närvara, inte delta

Först nyligen fick den svenska åklagaren grönt ljus för att överhuvudtaget få förhör genomförda med Assange. Det är en ecuadoriansk åklagare som genomför förhören medan en svensk åklagare och utredare tillåts närvara. Om Assange samtycker kommer också ett dna-prov att tas.

Den svenska åklagarmyndigheten har fått kritik för att arbetet för att försöka förhöra Assange har tagit för lång tid. Åklagaren har hänvisat till att alla misstänkta ska få samma behandling.

Också en FN-panel som fungerar som en arbetsgrupp mot olaga frihetsberövanden bedömde tidigare i år att Assanges tillvaro kan jämföras med en husarrest och att han borde gå fri.

Även om panelen inte har någon juridisk makt så granskar den fallen på basis av FN-konventionen för mänskliga rättigheter och Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som Sverige och Storbritannien har förbundit sig vid att följa.

SVT-program: Assange riskerar att utlämnas

Det är oklart vad som händer om Assange döms. Sverige har hela tiden framhållit att det inte finns någon begäran från USA om att överlämna honom. Dessutom skulle det enligt svenska regler vara omöjligt att överlämna honom om han misstänks för spioneri, eftersom det ses som ett politiskt brott.

Assange riskerar långa fängelsestraff om han utlämnas till USA. Själv har han också talat om att han riskerar dödsstraff, efter Wikileaks omfattande dataläcka som strider mot landets säkerhetslagstiftning. Wikileaks avslöjade bland annat hemliga militära uppgifter om övergrepp under kriget i Irak.

SVT:s program Uppdrag granskning tog för ett par månader sedan fram nya uppgifter om att Assange fortfarande riskerar att bli utlämnad av Sverige till USA. En sådan situation kunde enligt programmet uppstå, om han misstänks för andra brott än spioneri, som anstiftan till spioneri eller datorbedrägeri.

Diskussion om artikeln