Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sparv ”bryr sig inte ett piss” om Fifa-rankingen – vill ha tätare kontakt med landslaget

Från 2016
Uppdaterad 11.11.2016 17:38.
Tim Sparv, hösten 2015.
Bildtext Tim Sparv har varit skadad en längre tid.
Bild: All Over Press

Landslagsmittfältaren Tim Sparv har hundraprocentigt förtroende för Hasse Backe – men är inte nöjd med allt i landslaget. Om jag vore tränare skulle jag höra av mig oftare och besöka spelarna oftare, säger Sparv i Slaget efter 12.

Hittills har fotbollsåret varit nattsvart för Finlands herrar, som rasat till 101:a plats på världsrankingen. Chefstränaren Hasse Backe har kritiserats hårt. På veckoslutet väntar en till tuff nöt: Ukraina borta.

Sparv drar en lans för sin lots då den finländska fotbollsmisären behandlas i Slaget efter 12.

– För det första: Fifa-rankingen bryr jag mig inte ett piss om, om jag ska vara ärlig. Sedan så är det ingen avundsvärd position som Hasse Backe befinner sig i. Han har inte fått ställa upp med det bästa manskapet på hela året.

– Spelare som Moisander, Eremenko, Hämäläinen, Uronen, jag själv och Hetemaj har varit borta i perioder. Finland var inte bredd nog att undvara dessa spelare. Vi har inte spelare som fyller på bakifrån, från U21-landslaget, ännu, säger Sparv.

Hasse Backe, mars 2016.
Bildtext Sparv avundas inte Hasse Backes situation.
Bild: All Over Press

Efterlyses: tätare kontakt med landslaget

Men bättre kan det bli. Det står klart efter noll segrar, två oavgjorda och åtta förluster i år.

Tät sammanhållning under landslagssamlingarna varvas med perioder av inaktivitet då klubbfotbollen tar över. Här finns utvecklingspotential, menar Sparv.

– Jag tycker man borde ha kontinuerlig kontakt mellan åtta–tio av de viktigare spelarna som stämmer av och ser vart vi är på väg. Som snackar om saker som behöver snackas om och går igenom videoklipp. Man kan utveckla landslaget fastän man är med klubblaget. Det har jag saknat tidigare år. När man är tillsammans är det intensivt, men när man är med klubblaget så hör man ingenting.

– Om jag vore tränare skulle jag höra av mig oftare, besöka spelarna oftare, vi skulle titta på klipp och vi skulle tillsammans utveckla sättet vi spelar. Jag vet att det också handlar om resurser, men så skulle jag göra det, säger Sparv och poängterar att landslagscheferna nog hör av sig med jämna mellanrum.

Det är helt otroligt då man tänker efter vilka spelare som är borta

Skadebekymren ger nya spelare möjligheten

Det är ett vingskjutet Finland som tar sig an Ukraina. Många nyckelspelare saknas och Perparim Hetemaj och Rasmus Schüller anslöt sig till sjukstugan i veckan.

Finland får klara sig utan spelare som Tim Sparv, Niklas Moisander, Roman Eremenko, och Joel Pohjanpalo.

– Det är helt otroligt då man tänker efter vilka spelare som är borta. Vilket lag vi har på banan. Med all respekt för de som kommer att spela, men det är inte lätt då man saknar halva öppningselvan borta mot Ukraina.

Men å andra sidan: nu har unga löften som Simon Skrabb världens chans att ta för sig och jobba in sig i landslaget på allvar, påpekar Yle Sportens Antti Koivukangas.

– Det här öppnar för dem som tidigare inte fått en chans. Jag är nyfiken på vem som kan ta ansvaret, säger Sparv.

– Jag var med min far och kollade på U19-landslaget och U21-landslaget. Väisänen och Jensen i U21, Kairinen & Co i U19. Det finns talanger och så länge de får tid att utvecklas ska de ta steget till A-landslaget.

Tim Sparvs FC Midtjylland går tungt just nu.
Bildtext Sparv har tvingats följa med fotbollen från sidlinjen redan en längre tid.
Bild: EPA

Sparv har varit skadad en längre tid och väntar på att ta sig tillbaka till fotbollsplanerna.

– Jag ska se till att det infinner sig optimism och positivitet då jag kommer tillbaka. Dåliga resultat hör till sporten och det ska man kunna hantera.

Programmet är inte längre tillgängligt
Slaget efter tolv - dagens debatt: Finns det hopp för finländsk fotboll efter dystert 2016? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln