Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur ska vi få slut på svinnet? ”Inte rätt att välja bort 13-åringar”

Från 2016
Finlands damlandslag i Eerikkilä 27.5.2015
Bildtext Det blir inga bra landslag utan bra juniorer, det vet Marianne Miettinen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

I Slaget efter 12 efterlyser Marianne Miettinen kunniga tränare och passion bland de unga för att få Finlands fotboll på fötterna. Tim Sparv håller med. Jag blir ibland mörkrädd då jag ser på juniorträningar, säger Tim Sparv.

Reflektion, passion och kunnande. Det är tre ledord som Marianne Miettinen, chefstränare för flicklandslaget, tränare i damlandslaget och i pojkarnas U20-landslag, efterlyser.

Mycket har handlat om herrlandslagets usla resultatrad de senaste månaderna, men också damerna misslyckades i EM-kvalet och missade slutspelet.

– Just nu känns det tufft. Vi har varit med tre gånger i rad och ville vara med nu också. Om man vänder det till en positiv möjlighet så är det verkligen tid för oss att diskutera vad vi ska göra i framtiden, vilka spelare som ska vara med och vilket spelsätt vi ska ha. Det är ett bra läge att värdera vår verksamhet, säger Miettinen.

Marianne Miettinen.
Bildtext Marianne Miettinen hör till elitskiktet bland tränarna i Finland.
Bild: imago/GEPA pictures/ All Over Press

Hur kan vi använda skoltiden bättre för att träna bra?

Marianne Miettinen

På önskelistan: bättre faciliteter, mer passion

Precis, värdera verksamheten. Vad behövs då? Miettinen kommer med svaren.

– Det handlar mycket om ledarskap. Om man bygger ett ledarskap där tränaren är i fokus får man ta skiten själv. Det jag tror på är att man gör allt tillsammans. Man gör saker med spelare, diskuterar med spelare, man vinner tillsammans och förlorar tillsammans och är tillsammans ansvariga för utvecklingen.

Miettinen menar att man måste ta en titt på hur juniorerna sköter saker, hur de motiveras och hur landslagsledningen värdesätter unga talanger.

– Vi måste ha kunniga tränare redan då när barnen spelar fotboll. Så måste vi säkerställa att vardagen är så bra som möjligt. Det handlar om faciliteter och tidsanvändning i skolan. Hur kan vi använda skoltiden bättre för att träna bra?

– Passionen bland spelare saknar jag mycket. Var hittar vi spelare som vill göra jobbet som krävs?

Bildtext Spelare som Anne Mäkinen kunde elda upp andra. Nu måste andra kliva fram.
Bild: YLE / Dan Gustafsson

Finland har inte råd med bortkastad talang

Den senaste tiden har många ratade talanger nått världstoppen. Jamie Vardy, N'Golo Kanté och Antoine Griezmann hör till dem som i unga år saknade attribut som i fotbollsvärlden anses vara väsentliga, som styrka och storlek. Det ledde till att topplagen länge ratade dem.

Det väcker frågan: Hur stort är mörkertalet? För varje Vardy finns det antagligen många som valde att sluta i stället för att bita ihop och visa styrka i motvinden.

– Vi har haft distriktsverksamhet och regionalverksamhet. Vi börjar gallra bort spelare då de är 13-åringar. Det är inte rätt tycker jag. Vi måste ge möjlighet åt dem som utvecklas senare och inte glömma bort dem, säger Miettinen, som menar att man gör saker bättre i Sverige.

De har 15 som står i kö och en som skjuter. Inte blir man fotbollsspelare om man tränar så.

Tim Sparv

Sparv: Blir mörkrädd

Miettinen vill se kunniga tränare i alla åldersklasser – också de yngsta ska få proffsig vägledning. Sparv håller med. Oravais gåva till Finlands fotboll säger sig ha lyckats i unga år tack vare en kunnig pappa.

Alla tränare på landsbygden vet inte vad de håller på med.

– Ibland då jag åker ut på landet och deltar i juniorträningar blir jag nästan mörkrädd då jag ser vad de håller på med. Bara en sådan sak som en skotträning. Där har de 15 som står i kö och en som skjuter. Inte blir man fotbollsspelare om man tränar så.

Slaget efter tolv - dagens debatt: Finns det hopp för finländsk fotboll efter dystert 2016?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln