Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nordens enda ”veganost” tillverkas i Lappträsk

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 10:55.
Porlammin vege "ost"
Bildtext Den veganska produkten kan skivas och rivas som en ost, men smakar inte som ost.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Södra Finlands enda fortfarande aktiva ysteri, Porlom mejeri, släppte i början av oktober en ny produkt gjord helt utan mjölk. På en månad har den redan hittat sina användare.

Ute på landsbygden i Lappträsk finns en by som heter Porlom. Ett av de största husen i byn hör till Porlom mejeri, ett företag som redan har 96 år på nacken.

Trots att mejeriets verksamhet helt snurrar kring mjölkprodukter, har man nu tagit steget ut från sin komfortzon och lanserat en ”ost” utan mjölk.

På marknaden finns en del ostliknande, mjölkfria produkter, men de är gjorda i Storbritannien, Förenta staterna eller i Tyskland.

Porlom mejeris VD Kari Ollikainen känner inte till att någon annan i Norden skulle tillverka hård vegansk ost.

Lappar av "Porlammin Vege"
Bildtext Den veganska "osten" finns i smakerna naturell och chili.
Bild: Yle/Jeannette Lintula
Porlammin vege "ost" etikett
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Personer som kallar sig veganer avstår förutom från kött också från produkter som bland annat är gjorda på mjölk. Det betyder att osten försvinner från tallriken.

- Eftersom produkten inte innehåller mjölk får vi inte kalla den ost, men den är väldigt lik ost på alla andra sätt, säger VD Kari Ollikainen.

Han berättar att ”osten” genast väckt mycket uppmärksamhet både hos konsumenter och också i storkök. Tiden verkar ha varit den rätta för att släppa produkten på marknaden.

Porloms mejeri på vintern
Bildtext Porlom mejeris byggnader ligger i centrum av Porlom.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Ollikainen säger att företag hela tiden måste hitta på nya produkter så de beslöt sig för att testa den mjölkfria osten. De kan tillverka den med de maskiner de har, utan större investeringar.

- Vi släppte den möjligtvis lite för tidigt på marknaden. Produktutvecklingen fortsätter ännu och vi hoppas att den hittat sin slutgiltiga form senast under våren.

Porloms "veganost" i paket
Bild: Yle/Jeannette Lintula

”Porlammin Vege – används som ost” står det på förpackningen. Förutom att produkten inte får kallas ost, smakar den inte heller som ost.

Kokosolja och modifierad stärkelse hör till huvudingredienserna. Men till konsistensen är den ändå som en ost; den kan rivas med ett rivjärn eller skivas med osthyvel.

- Efterfrågan på den här sortens produkter ökar hela tiden. Vi är beredda att öka sortimentet efter efterfrågan. Vi kommer bland annat att lansera en ny smak, säger Ollikainen.

Högar av ost på mejeri
Bildtext Kari Ollikainen och ostmästare Matti Ampuja provsmakar elva månader gammal svart emmental.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Porlom mejeri har redan fått in en hel del respons på ”osten” och Ollikainen säger att det till 95 procent har varit positivt.

- Feedbacken uppmuntrar oss att fortsätta jobba med produkten.

Målet är att kunna exportera Porlammin Vege till andra europeiska länder.

Ost packas in på fabrik
Bildtext Riven ost paketeras i byggnaden.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Ostbranschen är tuff enligt Kari Ollikainen, trots att finländarna äter 27 kilogram ost per person i året. Det är en ökning på runt 11 kilogram från millennieskiftet.

- Men vi tror på framtiden. Vi har alltid trott det, det är väl därför vi är det enda ysteriet kvar i södra Finland som tillverkar hårda ostar.

Kari Ollikainen
Bildtext Kari Ollikainen har varit VD för Porlom mejeri redan i 24 år.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Mejeriet anställer 24 personer, och några fler under bråda tider, exempelvis inför julen.

Arla har hittills hyrt en del av byggnaden för förvaring, men från och med årsskiftet kommer Porlom mejeri att själv utnyttja det för sin verksamhet.

Hyllor på mejeri
Bildtext Arla har hyrt förvaringsutrymme av Porlom mejeri. Efter årsskiftet bygger Porlom mejeri om lokalerna för sina egna behov.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Artikeln uppdaterad den 14.11.2016 kl. 10:55 med ordet "hård" i det andra stycket efter ingressen.