Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Med kärlek till cykeln året runt

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 08:52.
Flera cyklister väntar vid vägen i centrala Åbo.
Bild: Yle/Adrian Perera

De flesta människor i södra Finland låser in cykeln till vintern, men en del känner hur sadeln kallar trots snö och frost. Vi frågade några Åbobor varför de cyklar i minusgrader.

- Det är hälsosamt, billigt och snabbt. Allt som krävs är lite mod, säger Anna Zhuchkova, 28 år.

Anna Zhuchkova står på domkyrkoskvären i centrala Åbo.
Bildtext Anna Zhuchkova.
Bild: Yle/Adrian Perera

Zhuchkova hör till ett gäng Åbobor som cyklar förbi Domkyrkan trots att kullerstenarna ligger dolda under snön. För Merja Marjamäki, 67 år gammal råder det inget tvivel om saken: cykeln duger året runt.

- Jag har cyklat hela livet, och vanligtvis cyklar jag året runt. Jag har nabbdäck om vintrarna. Jag tycker om friheten. Man har mer frihet som cyklist, än om man åker buss. Du får själv bestämma över tidtabellen, säger Marjamäki.

Merja Marjamäki tittar in i kameran vid Domkyrkan i Åbo.
Bildtext Merja Marjamäki.
Bild: Yle/Adrian Perera

Vinterns tempo passar cykelbudet

Bara en femtedel av södra Finlands befolkning cyklar på vintern, enligt Cykelförbundet. De senaste åren har intresset för vintercykling ökat en aning i Helsingfors, men än så länge finns det inga tecken på en cyklingsboom i Åbo.

- Det har att göra med cykelvägarna. Vädret i Åbo, i hela södra Finland, är nyckfult och föränderligt. Titta nu på förra veckan: det damp ner snö. Nästa vecka kanske det är slask eller så har allt försvunnit. Därför måste kommunerna noga hålla koll på väderleksrapporterna och ploga därefter om cykeln ska vara ett lockande färdmedel, säger Martti Tulenheimo, specialsakkunnig på Cykelförbundet.

Ett gäng cyklister står vid trafikljuset i centrala Åbo.
Bildtext De flesta väljer att låta bli cykeln på vintern på grund av dåligt väder och en ovårdad cykel, enligt Cykelförbundet.
Bild: Yle/Adrian Perera

Matias Hirvonen, 29 år gammal, cyklar oberoende av väder och vind. Hirvonen är nämligen cykelbud.

- Det tar väl lite längre tid att frakta maten, men jag skulle säga att det är roligare att cykla på vintern. Andra kanske tycker det är mer krävande. Det är en attitydfråga. Ska man cykla på vintern så ska man.

Matias Hirvonen iklädd cykelhjälm kisar mot solen.
Bildtext Matias Hirvonen.
Bild: Yle/Adrian Perera

Hirvonen har transporterat varor med cykel i flera år. Han har transporterat kontorsmaterial i Helsingfors de senaste tre vintrarna. Nu blir första vintern som cykelbud i Åbo.

- Jag tycker det är roligare att cykla på vintern än på sommaren. Staden har ett annat tempo, bilisterna är försiktigare och gasar inte lika mycket vid trafikljusen, och det finns färre flanörer i gatubilden. Dessutom är det ljusare.

Hirvonen uppskattar att han cyklar minst 20 kilometer per dag i arbetets tecken. I början av skiftet plockar han upp den värmeisolerande väskan från kontoret, men sedan går resten av skiftet åt vid cykelstyret.

Ett cykelbud visar upp sin lastcykel och sina verktyg.
Bildtext Hirvonens cykel är en lastcykel. Han bär med sig reparationskit och extra däck varje dag.
Bild: Yle/Adrian Perera

- Det krävs en annan mentalitet när man cyklar på vintern. Du kan inte storma iväg tills svetten lackar i pannan, du måste vara mer försiktig och skynda långsamt. I februari när snön börjar smälta lönar det sig också att ha med extra däck för gruset sticker lätt hål på däcken.

Konsten att fall fint

Noora Haapalainen leder sin cykel längs med Biskopsgatan. Så länge temperaturen inte sjunker under 10 minusgrader är hon beredd att cykla.

- Det är snabbare än att promenera, och min cykelrutt är välskött. Jag leder cykeln just nu för att marken verkar ojämn. Det är för mycket snö för mig helt enkelt, säger Haapalainen.

Noora Haapalainen håller i sin cykel.
Bildtext Noora Haapalainen.
Bild: Yle/Adrian Perera

Exakt var i Åbo man kan vintercykla utan risk för att dratta omkull är en svår fråga. Hirvonen har vissa problem med stadens cykelvägar överlag - det finns för få av dem, och de är inte planerade för att man snabbt ska ta sig fram - men farliga tycker han inte att de är.

- Personligen tycker jag att slask är det värsta som kan hända. När det fastnar stora klimpar med slask i däcken och bromsarna så blir det tungt.

Pasi Tolvanen, 37 år gammal, har cyklat i Åbo de senaste 15 åren. Han säger att man ska ta det försiktigt i stadens större backar och vid broarna.

- Där bildas isen annorlunda då det drar kallt under broarna.

Pasi Tolvanen i färd med att sätta på vantarna.
Bildtext Pasi Tolvanen.
Bild: Yle/Adrian Perera

Tolvanen känner sig trygg på sadeln och försöker ta sig till jobbet med cykel så långt det går.

- Bilen får bli hemma. Det är inte så ekonomiskt att starta bilen i onödan. Jag har lärt mig hur man faller och inte faller. Först och främst ska man försöka ta emot med fötterna och rulla, utan att stå emot stöten.

Ulrika Vanamo, 33 år gammal, håller med.

- Jag cyklar året runt och jag förväntar mig att falla minst en gång per vinter. Jag ser faktiskt fram emot det, för det är spännande. Det är sånt som händer när man vintercyklar.

Ulrika Vanamo står vid sin cykel.
Bildtext Ulrika Vanamo.
Bild: Yle/Adrian Perera

Vanamo uppmanar dem som cyklar på vintern att se det som en upplevelse.

- Det gäller bara att slappna av om det händer. Det är roligt.

Tips på åretomcykling hittar du här.

Radio Vega Åboland: Vintercykling - varför inte?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln