Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På TV i kväll: Omöjligt uppdrag i Odessa

Från 2016
Uppdaterad 12.11.2016 20:51.
Hasse Backe samtalar med Alexander Ring.
Bildtext Hasse Backe samtalar med Alexander Ring.
Bild: imago/Matthias Koch/ All Over Press

Ett dystert fotbollsår går mot sitt slut när ett skadedrabbat herrlandslag i fotboll ska försöka få med sig ett resultat från Svartahavskusten. Matchen Ukraina – Finland avgör huruvida 2016 går till historien som ett år utan en enda blåvit seger.

VM-kval, grupp I, Odessa

Ukraina – Finland, kl. 21.45
Yle TV2 och Yle Arenan kl. 21.00, Yle Puhe kl. 21.30

Utgångsläget

Ukraina kommer till kalenderårets sista tävlingsmatch från ett delikat utgångsläge, landslaget har inte förlorat under Andrij Sjevtjenkos ledning. Efter inledande kryss mot Island och Turkiet lyckades laget besegra Kosovo på den tredje matchdagen och står just nu på fem poäng i kvalgruppen med häng på täten. Att laget som gjorde noll mål på 270 EM-slutspelsminuter i somras redan lyckats näta sex gånger i VM-kvalet är ett positivt fall framåt.

Finlands situation är säkerligen bekant för de flesta, men låt oss upprepa: Under Hasse Backes tio landskamper vid rodret har laget lyckats spela två matcher oavgjort (mot Belgien och Kosovo) och förlorat de övriga åtta matcherna. Målskillnaden är 4–21, vilket betyder att det krävs 225 landslagsminuter för varje mål framåt.

Läget i trupperna

Andrij Sjevtjenko har en slagkraftig trupp till sitt förfogande. Finland får hålla ett extraöga på Andrej Jarmolenko, som gjort hälften av lagets kvalmål under hösten. Offensiva orosmoln för gästerna utgör också rutinerade Jevhen Konopljanka och den spännande duon Olexandr Zintsenko (19 år) och Viktor Kovalenko (20 år). I försvaret lutar sig Ukraina fortfarande på bekanta, rutinerade men även åldersstigna filurer. Sjahktar-keepern Andrej Pjatov (32 år) är självskriven i mål och Olexandr Kucher (35 år) styr den raka fyrbackslinjen med van hand.

I Ukraina andas man igen lite friare inom fotbollen efter det katastrofala EM-projektet och i ljuset av kvalresultaten och motståndarens tillkortakommanden är hemmalaget solklar favorit.

Andrej Sjevtjenko leder landslaget med Mauro Tasottis (till vänster) hjälp.
Bildtext Sjevtjenko och hans assistent Mauro Tassotti.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Hasse Backes utgångsläge är igen katastrofalt. Förutom avstängda Roman Eremenko och Niklas Moisander samt långtidsskadade Tim Sparv saknas också Rasmus Schüller och Perparim Hetemaj från det centrala mittfältet. Dessutom återhämtar sig Joel Pohjanpalo ännu från sin skada och finns inte att tillgå i anfallet. Än en gång får svensken uppfinna en helt ny startelva vars utgångsläge måste vara att hålla tätt bakåt (Finland har släppt in 21 mål på 10 matcher under 2016 hittills).

Frågan är om man kan matcha fler än de sju försvarsspelare som Backe hade på plan i Tammerfors mot Kroatien? I anfallet är Teemu Pukki lika självskriven som Lukas Hradecky i mål och Paulus Arajuuri i mittförsvaret, men utöver det kan man förvänta sig nästan vad som helst. Men några mirakel är det onödigt att gå och vänta på.

Håll ett öga på…

Viktor Kovalenko i elden under EM 2016.
Bildtext Viktor Kovalenko – Ukrainas framtid.
Bild: ullstein bild - Pressefoto Ulmer/ All Over Press

Viktor Kovalenko. Bara 20 år gammal får han leva med oerhört stora förväntningar på sina späda axlar. Skyttekungen från U20-VM 2015 har tagit sina första stapplande steg mot ett genombrott inom seniorfotbollen och redan gjort två mål för Sjakhtar i seriespelet hemma i Ukraina. I fjol spelade han en nyckelroll när Sjahktar gick ända till final i UEFA Youth League. I landslaget gör han sin tionde match och har rent spelmässigt jämförts med lirare som Toni Kroos och Cesc Fabregas, mittfältare med en fallenhet för målskytte. Han kommer främst att sysselsätta ytan framför Finlands mittbackar, ironiskt nog området där det blåvita landslaget för tillfället är som mest sårbara. You have been warned.

Simon Skrabb är mittfältsmotor i Finlands U21-landslag.
Bildtext Simon Skrabb redo för inhopp.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Simon Skrabb. Ligger bra till för ett inhopp i ett landslag där uppenbara offensivt sinnade alternativ ingalunda växer på träd för Hasse Backe. Svensken har dessutom blykoll på Jakobstadssonens framfart i Allsvenskan och Skrabb har också gjort väl ifrån sig i U21-landslaget.. På klubblagsnivå återgår Skrabb till Jakobstad efter en låneperiod till bottenlaget Gefle, men envisa rykten i hemstaden skvallrar om betydligt mer exotiska framtida klubbadresser än topplagen i Allsvenskan. En lyckad tävlingsdebut i A-landslaget skulle vara ett prima visitkort för 21-åringen.

Övriga matcher i gruppen

När Ukraina och Finland sparkar i gång sin match har de fyra övriga lagen i kvalgrupp I redan gjort sitt. I Antalya gästas Turkiet av Kosovo medan Kroatien och Island spelar sin tidiga seriefinal i Zagreb. Drömmen för Ukrainas del är onekligen en säker hemmatriumf och ett kryss på Maksimir-stadion, vilket skulle se Ukraina fira jul som tabelletta.

Var, när och hur?

Matchen spelas i klassiska hamnstaden Odessa, på Chornomorets-stadion som byggdes som en EM-arena inför slutspelet 2012, men som aldrig fick stå värd för någon EM-match. Avspark äger rum klockan 21.45 och sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 21.00. I radion kan man följa matchen på finska i Yle Puhe med start klockan 21.30.

Andrij Jarmolenko har gjort tre mål i kvalet.
Bildtext Andrij Jarmolenko, tre mål i kvalet så här långt.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

Referentens tips

Den här matchen går inte att vinna för Finland.

Optimisten i mig hoppas på ett målsnålt kryss, men sadisten i mig tilltalas av möjligheten att Finland faktiskt skulle gå ett helt kalenderår utan en enda seger, liksom för att ytterligare understryka det totala magplasket. Med det sagt tror jag på en 3–0-seger för Ukraina efter en 1–0-ledning i paus.