Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Backe erkänner: Har varit ruskigt tufft

Från 2016
Hasse Backe.
Bildtext Hasse Backe har haft det jobbigt i Finland.
Bild: Jarno Kuusinen/All Over Press

Hasse Backe saknar över halva startelvan mot Ukraina. Svensken medger att den här hösten inte har varit någon dans på rosor. ”Det har varit ruskigt tufft både skademässigt och resultatmässigt.”

I landslagsårets elfte timme jagar fotbollslandslaget första segern. Efter tio matcher, åtta förluster och 4–21 i målskillnad är det lätt att hålla sig för skratt.

Den resultatmässiga misären är dessutom bara en del av förbundskaptenen Hasse Backes bekymmer. den andra delen är en nödårslång frånvarolistan.

I lördagens VM-kvalmöte med Ukraina saknas över halva den ordinarie startelvan. Roman Eremenko och Niklas Moisander är avstängda, Tim Sparv, Perparim Hetemaj, Rasmus Schüller, Jere Uronen och Joel Pohjanpalo är skadade och Kasper Hämäläinen är ur form.

Nött på anfallsspelet

När Yle intervjuar Backe inför matchen i Odessa medger han att den här hösten, som har innehållit ett kryss och två förluster i VM-kvalet, har varit jobbig.

– De här månaderna har varit ruskigt tuffa både skademässigt och resultatmässigt. Det är solklart att det påverkar om man har så många spelare borta. Men vi får jobba med de spelare vi har här och förbereda dem på bästa sätt.

Finland laddade upp i Wien. Backe avslöjar inga taktiska finesser.

– Vi har tränat mycket på vår offensiv och fasta situationer, hur vi ska kunna förverkliga de planerna mot de här lagen.

– Ukraina är ett bra landslag, men de är inte på samma nivå som Kroatien. Hemma är de ändå svåra att tas med.

Inget vinstkrav

Efter den blytunga hösten har kritiken växt mot Backe. Han säger att han inte känner någon press på sina axlar trots tio raka matcher utan seger.

– Man måste också titta på vilka vi har mött och att vi spelat nästan alla matcher på bortaplan. Förbundet har inte satt någon press på oss att vi måste vinna mot Ukraina.

– Enligt mig är det viktigast att vi kan spela stabilt i nittio minuter och minimera misstagen. Det är viktigast med tanke på framtiden.

Diskussion om artikeln