Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Utspelet efter nattsvarta sviten: ”Ska inte spela så här”

Från 2016
Robin Lod.
Bildtext Finland har inte rosat marknaden under 2016.
Bild: EPA

Finland har inte vunnit en match under 2016. Efter ett år utan seger får förbundskaptenen Hasse Backe kritik. ”Det här var ett år som lärde oss något. Nu har vi sett hur vi inte ska spela”, säger Yles expert Juha Malinen.

Efter en VM-kvalhöst som inte har gett resultat står Finland på en poäng i grupp I. Den enda poängen kom i kvalpremiären mot Kosovo.

Efter det har Finland i tur och ordning fallit mot Island, Kroatien och Ukraina. När slutsignalen gick i lördagens drabbning i Odessa, där Finland föll med 1–0 mot Ukraina, stod det samtidigt klart att Finlands chanser att blanda sig i striden om en VM-biljett är utopiska.

Förbundskaptenen Hasse Backe står nu på elva duster utan seger. Enligt Yles expertduo Juha Malinen och Petri Pasanen visade lördagens förlustmatch att justeringar krävs.

– I dag såg vi att vi inte ska spela med fem backar. Efter paus justerade vi till en fyrbackslinje och det blev bättre. Det här var ett år som lärde oss något. Nu har vi sett hur vi inte ska spela, säger Malinen.

Juha Malinen fick se sitt RoPS vända.
Bildtext Juha Malinen.
Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press

"Felen är gjorda"

Kritiken riktar sig mot Backes val att spela med tre mittbackar – en taktik som han gick in för efter kraschlandningen mot Polen i mars. Då föll Finland med 5–0 mot polackerna i Wroclaw.

– Backe är en erfaren tränare och han trodde på det här. Nu har han sett att det inte fungerar så bra. Vi får se vilka slutsatser han drar. Nu väntar ju en lång paus, konstaterar Pasanen.

– Felen är gjorda. Nu gäller det att fortsätta jobba och stärka det som fungerade mot Ukraina, säger Malinen.

"Gör verkligen jobbet"

RoPS-tränaren hittar ändå något positivt i Backes första år som landslagstränare.

– Spelarnas inställning ser ut att vara hundraprocentig och där har Backe lyckats. De gör verkligen jobbet för laget. Nu har man också hittat det som behövs för framtiden i spelet. Spelarna måste ta med sig det här modet, säger Malinen.

Finland fortsätter VM-kvalet i mars mot Turkiet.

Diskussion om artikeln