Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hillary Clinton beskyller FBI för valförlust

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 16:40.
Hillary Clinton för kampanj i North Carolina den 23 oktober 2016
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

Det var FBI:s nya utredning om Hillary Clinton e-post som fick hennes kampanj att smula sönder. Så lyder analysen i Clintons läger några dagar efter valet, rapporterar tidningen Quartz.

Clinton har analyserat valresultatet tillsammans med kampanjens penninginsamlare och donatorer.

- Det finns många orsaker till att valet inte var en framgång. Men enligt vår analys väckte FBI-chefen James Comeys brev falska misstankar som stoppade oss, sade Clinton till sina finansiärer.

Det här berättar två personer som deltagit i telefonmötet med kampanjens finansiärer.

Det andra brevet blev dödsstöten

Enligt Clinton rev James Comeys första brev i oktober upp gamla sår. Det var då Comey meddelade att e-posten undersöks på nytt.

- Det andra brevet, som kom bara tre dagar innan valet, satte en pervers fart på Trumps kampanj, säger en person som Quartz citerar.

Det andra brevet var det som konstaterade att Clinton var oskyldig till brott, vilket enligt kampanjfolket ironiskt nog satte fart på Trump-väljarna.

I juli konstaterade FBI-chefen James Comey att han inte rekommenderar åtal mot Clinton. Förundersökningen gällde hantering av hemligstämplade dokument och dokument med känsligt innehåll i en privat e-post.

Strax innan valet öppnades alltså undersökningen upp på nytt. Clinton är övertygad om att det kostade henne röster framför allt i vågmästarstaterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin.

Diskussion om artikeln