Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreanska åklagare förhör president Park

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 16:45.
President Park Geun-hye höll ett tal till nationen 4.11.2016 då hon bad om ursäkt för sitt handlande.
Bildtext 4.11 bad Park Geun-hye om ursäkt till nationen. Ursäkten verkar inte ha godtagits av folket.
Bild: EPA/ED JONES/POOL

Åklagare i Sydkorea ämnar förhöra presidenten Park Geun-hye på tisdag eller senast onsdag. Park misstänks för att ha lämnat ut intern information till en nära vän.

Park skulle därmed bli den första sittande presidenten i Sydkorea som förhörs av åklagare.

Presidentens vän Choi Soon-sil samt två av Parks rådgivare är gripna. Choi misstänks för att ha utnyttjat vänskapen med Park för egen vinning.

Choi och rådgivarna misstänks också för att ha pressat företag som Samsung till att donera stora summor pengar till biståndsorganisationer som Choi sköter. Summan av de insamlade pengarna uppgår till 60 miljoner euro.

Åklagare har undersökt Samsung Electronics kontor och förhört styrelseordförandena för Hyundai Motor och Korean Air Lines.

Stordemonstration krävde presidentens avgång

På lördagen demonstrerade hundratusentals sydkoreaner i Seoul. Demonstranterna krävde att president Park Geun-hye avgår. Sydkoreansk lag tillåter inte åtal mot sittande presidenter, såvida det inte handlar om landsbedrägeri. Förundersökningen kan ändå inledas nu och åtal väckas när Parks mandatperiod tar slut i februari 2018.

Stödet för Park har rasat till ensiffriga procentenheter. Bland under 30-åriga sydkoreaner är stödet enligt en oppinionsundersökning från i fredags noll.

I parlamentet kräver endast en minoritet att presidenten avgår. Majoriteten vill ändå begränsa presidentens befogenheter.

Massdemonstration mot president Park Geun-hye i centrum av Seoul, Sydkorea

Hundratusentals sydkoreaner demonstrerar mot sin president

Största demonstrationen i Sydkorea på flera decennier.

Diskussion om artikeln