Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets dystra 2016 i siffror

Från 2016
Finlands startelva mot Kroatien i Tammerfors den 9 oktober.
Bildtext Finlands startelva mot Kroatien i Tammerfors den 9 oktober.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

När ett landslagsår i fotbollens tecken är till sin ända, finns det orsak att blicka tillbaka på det som hänt under de senaste 11 matcherna. Yle Sporten går igenom det segerlösa kalenderåret i siffrornas ljus.

0

Så många matcher vann Finland under 2016.

1

Poäng i VM-kvalet efter fyra matcher.

3

Antalet brödrapar som uppträtt i den finska landslagsdressen under 2016, bröderna Mehmet och Perparim Hetemaj, bröderna Roope och Riku Riski och bröderna Lukas och Matej Hradecky har alla spelat för Finland i år.

4

Mål som Finland gjorde under året, Kasper Hämäläinen gjorde det första mot Belgien i juni, Paulus Arajuuri stänkte in det andra mot Kosovo i september och i början av oktober gjorde Robin Lod och Teemu Pukki varsitt mål i Reykjavik.

6

Antalet matcher som återstår för Finland i VM-kvalet under 2017. Matchernas spelas i mars (Turkiet borta), juni (Ukraina hemma), september (Island hemma, Kosovo borta) och oktober (Kroatien borta, Turkiet hemma).

10

UEFA ger detta antal i kolumnen ”Shots on target” för de fyra första kvalmatcherna för Finlands del, siffran gäller också för antalet gula kort i VM-kvalet så här långt.

11

Finland spelade elva matcher totalt under året, fyra kvalmatcher och sju träningsmatcher.

13

Så många lag tar sig till VM-slutspelet i Ryssland via UEFA:s kval. För tillfället känns det osannolikt att Finland är ett av dessa.

21

Antalet insläppta mål, merparten av dessa kom i Wroclaw i mars (0-5) mot Polen, snittet för år 2016 blev 1,91 insläppta mål per match.

24

Hasse Backe är Finlands 24:e förbundskapten genom tiderna och den åttonde utländske tränaren att inneha tränarposten. Hans kontrakt skrevs på två år i augusti 2015, med möjlighet till förlängning över ett eventuellt VM-slutspel i Ryssland 2018.

44

Så många spelare gjorde A-landslagsframträdanden under Hasse Backes ledning 2016.

Dessa 44 män har spelat för Finland under 2016

247,5

Antalet minuter Finland måste spela under 2016 för att skrapa ihop till en fullträff.

433

Så många dagar har det gått sedan Finland senast vann en A-landskamp i fotboll, när det begav sig slog Finland Färöarna i EM-kvalet med 1-0 efter ett mål av Joel Pohjanpalo och rubriken på Bollförbundets webbplats löd: ”Huuhkajat jälleen voittoon”.