Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Ted och Kaj efter premiären: Svettiga och lyckliga

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 15:11.
Ted Forsström och Kaj Korkea-aho gör Pleppo igen på Wasa Teater.
Bildtext Premiärnerverna har släppt - Nu är Pleppo igång igen på Wasa Teater med Ted och Kaj.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Så var premiären av Pleppo två – Vi mårar åpå avklarad på Wasa Teater. Inför en fullsatt salong körde Ted Forsström och Kaj Korkea-aho sin tvåmansshow i över två och en halv timme. Känslan efteråt för de båda? Allt rinner!

– Oj oj, dels det här hur det rinner svett av en. Och hur det rinner av en, den här skräcken man har levt med ändå. Förstås också ivern och nyfikenheten och förväntan men ändå den här skräcken att "tänk om det går fel, plötsligt står jag på fel ställe och så ramlar det ett piano i huvudet på en", säger Kaj.

Scenen på Wasa Teater inför Pleppo två består till en början bara av två tågbänkar.
Bildtext Publiken möts mystiskt nog av en rad tågsäten när den kommer in i salongen. Det visar sig handla om en resa tillbaka till rötterna för en utflyttad österbottning.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

Ted fortsätter:

– Vi har ju jobbat med det här så många veckor nu att vi vet att vi kan det här. Men det är ändå premiär, och det är nånting magiskt, och man vill att allt ska gå felfritt. Det gick jättebra, det är en väldigt bra känsla, säger han under premiärfesten där det skålas och firas att showen nu är igång.

Klädhjälpen är avgörande

Det händer minst sagt märkliga saker på Wasa Teaters scen i vinter, och mycket av det får vi ta och hålla hemligt för alla som ska och se Pleppo. Överraskningskänslan är viktig.

– Vi är ju bara två på scenen, och det är många klädbyten som går väldigt, väldigt snabbt. Vi får ju hjälp också med det. Det finns alltså människor som har till uppgift att slita av oss kläderna och klä på oss ännu fler kläder när vi kommer dit svettiga och stressade bakom scenen, säger Ted.

Vi funderar på om de nu kommer att kunna leva utan klädhjälpen utanför teaterlivet.

– Vi kör mycket lager på lager, och det är ju nåt man lätt kan ta med sig till vardagen. Till exempel när man handlar och kommer till kassan, så sliter man av sig kläderna, gör en liten dans och betalar med kortet. Det kan man ju ta med sig från det här, säger Ted.

Alltid Pleppo hos Ted och Kaj

Efter en paus på fem år har Ted och Kaj valt att göra comeback som Pleppo – precis som vi lärt att känna dem. För dem själva finns Pleppo ändå med mest hela tiden.

– Ofta när vi är tillsammans så händer det automatiskt att vi börjar improvisera och bolla idéer. Jag vet inte var det kommer ifrån, är det kanske en rädsla för tystnaden, eller vad handlar det om, säger Kaj.

– När vi ses och har gått igenom vad som hänt sen senast, och så vill jag att Kaj ska skicka badbollen som han står bredvid… I stället för att bara säga: "Kaj, skicka badbollen", så blir det: "Mamm, skick badboll'n hiid", och så blir Kaj min mamma och så blir det kanske en sketch, säger Ted.

Föräldrar är bara en av alla roller de intar i Pleppo. Under premiären närmast flög det förbi glittriga lejon, ledsna astronauter, och en och annan välkänd Pleppo-figur också förstås. Publiken var med till hundra procent.

Brutal humor en favorit

Linda Lundsten och Sofia Lindroos från Kimitoön hade Vi mårar åpå-låten i huvudet under pausen.

Linda Lundsten och Sofia Lindroos från Kimitoön var glada besökare på premiären av Pleppo två på Wasa Teater.
Bildtext Linda och Sofia hade en ny Pleppo-låt ringade i öronen under pausen.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

– Det är sjukt bra alltså. Vi studerar till klasslärare och ska börja sista praktikveckan nu. Vi sa att vi kan sjunga på den där låten när det känns lite jobbigt, säger Linda.

Amanda Karlsson och Daniella Lassas från Harrström i Korsnäs är bekanta med Ted och Kaj både via podden och Kajs böcker.

Amanda Karlsson och Daniella Lassas från Harrström i Korsnäs är bekanta med Ted och Kaj både via podden och Kajs böcker. Nu har de också sett premiären av Pleppo två.
Bildtext Amanda och Daniella från Harrström gillade speciellt "Brutal humor".
Bild: Yle/Tommy Nordlund

– Vi bokade biljetter typ i förrgår. Det var lite spontant, säger Amanda.

– Brutal humor var jättekul, säger Daniella.

Tage Rönnqvist och Simon Ventus har varit inblandade i produktionen av Pleppo två och var väldigt nöjda med resultatet.
Bildtext Tage Rönnqvist och Simon Ventus har haft ett par fingrar med i spelet under produktionen. Simon gillar speciellt att nya Pleppo innehåller humor med en hel del samhällskommentarer.
Bild: Yle/Tommy Nordlund

För Ted och Kaj själva blir det brutal humor över 60 gånger till på scenen.

– Haha, ja men nu tänker vi inte på det! Nu är det färdigt och nu har vi gjort vårt. Men det är helt sant, vi har en färdig föreställning och nu ska vi börja visa den, säger Kaj.

Diskussion om artikeln