Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skattemedel finansierar sannfinländsk anti-jämställdhetsbok

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 19:15.
Skor på ett golv.
Bild: Yle / Henrietta Hassinen

Sannfinländarnas tankesmedja Suomen Perusta har gett ut en bok som är kritisk till jämställdhet mellan könen. I boken Epäneutraali sukupuolikirja, Den icke-neutrala boken om kön, ifrågasätts bland annat kvinnoforskares kompentens.

En av författarna är Timo Hännikäinen som tidigare har föreslagit att unga kvinnor borde ha obligatorisk tjänstgöring i statliga bordeller.

Svenska kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren blev väldigt upprörd då hon bläddrade i boken.

- För det första för att man år 2016 vill publicera sådant här kvinnofientligt dravel. Men också för att ett av våra regeringspartiers tankesmedjor står bakom det. Man skulle ju hoppas att vår regering skulle stå för jämställdhet, men det här visar ju nog att så kanske inte är fallet, säger Jungner-Nordgren.

Finansierad med statliga pengar

Det tredje som upprör Jungner-Nordgren är att boken är finansierad med skattemedel. Sannfinländarnas tankesmedja Suomen Perusta fick nämligen 105 000 euro i understöd av Utbildnings- och kulturministeriet i år.

Överinspektör Sami Niinimäki har inte hört om boken Epäneutraali sukupuolikirja men säger att den verkar stå konflikt med ministeriets värderingar.

- Här finns onekligen en konflikt, eftersom det i både i ansökningskriterierna för bidrag för tankesmedjor och i ministeriets strategi står att jämställdhet mellan könen ska främjas, säger Niinimäki.

skärmpdump från Suomen perustas webbsida
Bildtext Skärmdump från tankesmedjan Suomen Perustas webbsidor.

Förutom jämställdhet mellan könen så ska även mångkultur och hållbar utveckling främjas. Ministeriets krav på tankesmedjornas arbete är att de ska delta i den offentliga debatten, fungera som samhällspåverkare och uppnå vissa vetenskapspolitiska målsättningar.

Niinimäki menar att utbildningsministeriet granskar både tankesmedjornas ansökningar och redovisning över använda pengar, men att de inte gör en granskning av till exempel enskilda böcker.

- Man går nödvändigtvis inte in på detaljer i innehållet i ansökan. Ansökningarna ses som helheter och det är svårt att ingripa och påverka beslutet på basis av enskilda rubriker, säger Niinimäki.

Tar inte ställning mot jämställdhet

Henry Laasanen, som skrivit delar av boken, förstår inte hur någon kan anse den vara ett ställningstagande mot jämställdhet mellan könen.

- Åtminstone mina egna artiklar strävar till att främja jämställdhet för både kvinnor och män och jämställdhet inom kvinnoforskningen. Juho Eerolas artikel försöker främja mäns jämställdhet i vårdnadsfrågor, säger Laasanen.

Artikeln uppdaterades 13.11.2016, kl. 19.11 med Laasanens kommentar.

Diskussion om artikeln