Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kraftigt skalv i Nya Zeeland - åtminstone två döda

Från 2016
Uppdaterad 13.11.2016 21:01.
Skalvet krossade fönster i huvudstaden Wellington.

Nya Zeelands största ö Sydön har skakats av en kraftig jordbävning. En tsunamivarning utfärdades och människor på öns östkust uppmanades att söka sig till mera höglänta områden.

Enligt de första uppgifterna hade jordbävningen en magnitud på 7,4, men den amerikanska geologiska myndigheten USGS har nu uppgraderat den till 7,8. Nyzeeländska GeoNet har också rapporterat om otaliga efterskalv.

Skalvet på Sydön hade sitt epicentrum 91 kilometer nord-nordost om staden Christchurch, uppger USGS.

Åtminstone två personer miste livet i den kraftiga jordbävningen. Nya Zeelands premiärminister John Key säger att inget tyder på att dödsiffran kommer att stiga - men att det inte heller kan uteslutas att den gör det.

Kommunikationerna ligger nere och det är svårt att få information från de värst drabbade områdena. Lokala medier rapporterar att räddningsmyndigheter letar efter en person i ruinerna efter ett hus som har rasat.

Karta över Nya Zeeland.

De nyzeeländska myndigheterna sade först att det inte förelåg någon risk för tsunamivågor, men kort därefter utfärdades ändå en varning. Myndigheterna meddelade att situationen hade ändrats och uppmanade människor på både Syd- och Nordöns östkust att söka sig till mera höglänta områden eller inåt landet.

Vid 15-tiden finsk tid nådde de första tsunamivågorna Sydöns östkust. Myndigheterna varnade för att faran inte är över och meddelade att upp till fem meter höga tsunamivågor kan nå kusten senare. Polis och räddningsarbetare gick från dörr till dörr i riskområden och uppmanade människor att lämna sina hem.

Skalvet märktes runt om i Nya Zeeland.

Människor har sökt sig ut på gatan i huvudstaden Wellington.
Bildtext Människor har sökt sig ut på gatan i huvudstaden Wellington i pyamas.
Bild: EPA/ROSS SETFORD

Människor i Christchurch har bland annat tweetat videor som visar människor i centrum av staden som har evakuerats från hotell där.

Nyzeeländska Herald tweetade bilder på den röra som jordbävningen ställde till med i många hem.

Tamsin Edensor, en tvåbarnsmamma i Christchurch sade till nyhetsbyrån AFP att marken skakade länge.

- Vi sov och väcktes av att huset skakade. Det bara fortsatte och fortsatte.

Edensor såg inga skalvskador på sin gata och elektriciteten var fortfarande på. Hon sade sig vara orolig över vad som hänt i byar och småstäder närmare skalvets epicentrum.

De första rapporterna från staden Cheviot, nära jordbävningens epicentrum, ger vid handen att en del hus i staden har skadats.

I februari 2011 miste 185 människor livet i ett skalv i Christchurch. Det skalvet uppmättes till 6,3.

Diskussion om artikeln