Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslagets framtid på tapeten i förbundet: ”Förlusten grämer”

Från 2016
Robin Lod.
Bildtext Robin Lods och hans lagkamrater åkte hem tomhänta från Odessa.
Bild: EPA

Kräftgången har varit total för det finländska fotbollslandslaget. Efter ett år utan en enda seger är kritiken stark mot tränaren Hasse Backe. På fredag ska förbundet diskutera landslagets framtid.

Lördagens VM-kvalmatch mot Ukraina avslutade ett uruselt finländskt landslagsår. Finland föll med 1–0 i Odessa och fullbordade samtidigt bedriften att inte vinna en enda match under året.

Hasse Backe tillträdde som förbundskapten vid årsskiftet och med honom bakom spakarna har Finland gått segerlöst i elva duster. I höstens VM-kval har landslaget tagit en poäng, ett kryss mot Kosovo. I övrigt har det blivit förluster mot Island, Kroatien och Ukraina.

Efter slutsignalen mot Ukraina – i en match där Finland hade flera jättelägen att göra mål och därmed ta poäng – valde Backe ändå att hylla sitt lag, som var kraftigt decimerat på grund av avstängningar och skador.

– Vi gör en fantastisk match. I början går det undan och de gör 1–0, men efter det hämtar vi oss. Efter paus förtjänar vi poäng med de chanser och den kraft vi visar. Prestationen är den bästa i kvalet över 90 minuter. Jag kan inte kräva mer. Spelarna tömmer kroppen totalt och ger allt, sa han.

Många ser rött

Det resultatmässiga fiaskot har ändå fått många att se rött. Finland hänger mot repen och opinionen är tydlig: Sparka Backe nu.

En av de som tycker så är Yle Sportens referent Antti Koivukangas.

– Fotbollsförbundet borde kanske sätta upp händerna och säga att det blev inget med Hasse Backe. Personligen tycker jag att Hasse Backes tid har kommit till sin ända. Det har inte tillfört önskvärda resultat eller önskvärd utveckling i Finlands spel.

"Fanns mycket positivt"

På fredag håller förbundets styrelse ett omtalat möte. På förbundets hemsida meddelar man att landslagets framtid kommer att ses över.

– Det fanns mycket positivt i spelet mot Ukraina, men förlusten grämer givetvis oss alla mycket. Naturligtvis diskuterar vi i förbundet landslagets situation och framtid på fredag och går igenom VM-kvalet, säger Bollförbundets ordförande Pertti Alaja.

Diskussion om artikeln