Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dammras efter skalv i Nya Zeeland

Från 2016
Skador på en väg nära Hammer i Nya Zeeland efter jordskalvet 14.11.2016
Bild: EPA/DAVID ALEXANDER NEW ZEALAND OUT

Invånare på Sydön i Nya Zeeland varnas för en flodvåg som orsakats av ett dammras. Ett av hundratals efterskalv hade magnituden 6,2.

Invånare vid floden Clarence River i de nordöstra delarna av Sydön har uppmanats att omedelbart söka sig till mera höglänta områden. Det rapporterade nyzeeländsk radio.

Det är sen eftermiddag i Nya Zeeland och den serie av jordbävningar som har drabbat landet under det senaste dygnet har orsakat ett dammras som i sin tur lett till en flodvåg längs Clarence River.

Det område på Sydön som drabbats värst av skalven är rätt glest bebott och det är en av orsakerna till att jordbävningarna inte krävt fler människoliv.

Stora skador på infrastruktur

Bara två dödsfall har bekräftats sedan det stora skalvet i går, som slog till norr om Christchurch på Sydön, med en magnitud på 7,8.

Ungefär två meter höga tsunamivågor slog till mot land efter det kraftigaste skalvet, men Nya Zeeland har ett välfungerande tsunamivarningssystem och människor var förberedda.

Skalven har orsakat rätt stora skador på vägar, elnät och annan infrastruktur. Exempelvis är vägförbindelserna till kuststaden Kaikoura på nordöstra Sydön avbrutna.

Diskussion om artikeln