Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kontroversiella Bannon blir Trumps chefsstrateg i Vita huset

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 08:59.
Stephen Brannon, Donald Trump och Reince Priebus.
Bildtext Stephen Bannon, Donald Trump och Reince Priebus.
Bild: AOP/EPA

Nu har USA:s blivande president Donald Trump utnämnt sina två viktigaste rådgivare i Vita huset. Reince Priebus har utnämnts till stabschef och Stephen Bannon har fått titeln chefsstrateg och äldre rådgivare.

Det här är egentligen en ganska udda duo och man kan säga att det är etablissemanget som möter populismen.

Stabschefen Priebus är nämligen ordförande i republikanernas nationella kommitté och en högt värderad Washingtoninsider som är accepterad av de flesta i partiet.

Donald Trump och Reince Priebus.
Bildtext Reince Priebus var med Donald Trump på valdagen.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Chefsstrategen Bannon däremot är ett kontroversiellt namn, han är Trumps stridslystna kampanjchef som attackerat det republikanska ledarskapet. Bannon har är en av grundarna bakom konspiratoriska mediesajten Breitbart och anses stå farligt nära högerextremisterna.

Trumps två topprådgivare kan hjälpa honom uppnå två olika mål. Priebus kan vara till nytta när Trump försöker genomdriva frågor som är viktiga för honom i kongressen och förbättra de inflammerade relationerna till vissa republikanska ledare.

Bannon anses allmänt vara den som hjälpte Trump skapa den populistiska agendan under valkampanjen och har därför en stark känsla för vad Trumps gräsrötter vill ha.

Muren blev ett staket

Donald Trump gav också under söndagen en intervju till tv-programmet 60 minutes där han fick frågor om många av sina vallöften.

Trump fick bland annat frågan om vad han ska göra med de papperslösa invandrarna. Under valkampanjen sa han att han ska utvisa alla 11 miljoner papperslösa invandrare, men i tv-programmet sa han att han tänkte utvisa de papperslösa invandrare som är kriminella, och nämnde då en siffra på två till tre miljoner.

Gällande hans mest berömda vallöfte nämligen att Trump ska bygga en mur vid gränsen mot Mexiko var det nu tal om att det snarast skulle vara ett staket på vissa specifika platser.

Donald Trump
Bildtext Donald Trump är fortfarande en stark motståndare till abort.
Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Trump fick också frågor om aborträtten och sa att han ska utse en ny domare till Högsta domstolen och den domaren kommer vara pro-life, alltså mot abort.

Trump är också beredd att riva upp det beslut som USA har sen länge om fri abort, så att delstaterna själva får avgöra hur de gör. Och då kan kvinnor tvingas åka till andra delstater än den de bor i för att göra abort

Vill inte skada paret Clinton

Trump blev också tillfrågad om han tänkt utnämna en speciell åklagare för att undersöka fallet med Hillary Clintons e-postmeddelanden, också det ett av hans vallöften. Där tvekade Trump och sa att han ska tänka på saken.

- Clinton har gjort många dåliga saker, men jag vill inte skada paret Clinton, för de är goda människor, sa Trump.

En fras som inte gläder de anhängare som hatar Hillary Clinton ungefär lika mycket som de älskar Donald Trump.

Diskussion om artikeln