Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Proryske Dodon vann presidentvalet i Moldavien

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 12:03.
Igor Dodon, ledare för det moldaviska socialistpartiet.
Bildtext Igor Dodon.
Bild: EPA/DUMITRU DORU

Den proryske kandidaten Igor Dodon ser ut att ha vunnit den andra och avgörande omgången i det moldaviska presidentvalet på söndagen. Valet sågs som ett linjeval mellan Ryssland och Europa.

När 98 procent av rösterna i presidentvalet var räknade hade Dodon fått drygt 54 procent av rösterna, medan den EU-vänliga Maia Sandu hade fått nästan 46 procent.

- Vi har vunnit, det vet alla, sade Dodon.

Socialisten och ekonomen Dodon har lovat att riva upp associationsavtalet med EU och i stället återupprätta goda förbindelser med Ryssland.

Stor korruptionsskandal i bakgrunden

Europas fattigaste land Moldavien dök ner i en djup ekonomisk och politisk kris i slutet av år 2014, då det visat sig att ungefär en miljard dollar försnillats från landets tre största banker. En summa som motsvarade 12 procent av landets bruttonationalprodukt.

Flera högt uppsatta EU-vänliga politiker var inblandade i korruptionsskandalen. Skandalen väckte djup misstro mot den EU-positiva eliten.

Valfunktionärer i småstaden Boscana, nordost om Moldaviens huvudstad Chisinau.
Bildtext Valfunktionärer i byn Boscana, nordost om Moldaviens huvudstad Chisinau.
Bild: EPA/DUMITRU DORU

Ryssland införde handelshinder mot Moldavien då landet slöt associationsavtalet med EU 2014 och det har haft förödande konsekvenser för Moldaviens jordbruksexport. Dessutom har många moldaver traditionellt arbetat i Ryssland, men landets EU-samarbete har fört med sig nya ryska regler som försvårat migrantarbetarnas tillvaro.

Oligarkväldet är fortsatt kompakt

Dodons motkandidat, den före detta utbildningsministern och EU-positiva ekonomen Maia Sandu är inte inblandad i den korruptionsskandal som skakat landet.

Enligt politiska bedömare hade det ändå behövts ett större valdeltagande - speciellt bland unga väljare - för att hon hade kunnat vinna valet. Valdeltagandet stannade vid 53,3 procent.

Maia Sandu, moldavisk presidentkandidat vid en presskonferens efter valet 13.11.2016
Bildtext Maia Sandu, moldavisk presidentkandidat vid en presskonferens efter valet 13.11.2016
Bild: EPA/STRINGER

Enligt Sandu var valet dåligt organiserat, valsedlarna tog slut på en del håll och en del väljare tvingades lämna vallokalerna med oförrättat ärende.

Korruptionen och oligarkväldet är fortsatt stora problem i Moldavien.

Affärsmannen och oligarken Vladimir "Vlad" Plahotniuc beskrivs av samtliga politiska bedömare som Moldaviens mäktigaste man. Han misstänks ha varit djupt involverad i den stora bankkuppen.

Vladimir Plahotniuc, moldavisk affärsman, politiker och oligark
Bildtext Vladimir Plahotniuc, moldavisk affärsman, politiker och oligark
Bild: DPM. EPA/DUMITRU DORU

En del misstänker att Dodon egentligen var Plahotniucs favoritkandidat för presidentposten. Plahotniuc har hållit rätt låg profil under valkampanjen och hans stöd för Dodon diskrediterade tydligen inte Dodon i de flesta väljarnas ögon.

Diskussion om artikeln