Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Att få familjen till Finland är en hinderbana utan like - Omar fick själv åka till Turkiet för att sköta byråkratin

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 18:00.
Omar Hasan i Turkiet emd sin familj.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Finland skyller på Turkiet och Turkiet på Finland. Omar hade inget annat val än att själv åka till Turkiet för att få igång familjeåterföreningsprocessen. Se video med Omar och barnen längst ner i artikeln.

Det är maj 2016 och helsingforsbon Omar sitter i sin lägenhet och pillar på sin telefon. Små barn med bruna ögon och stora leenden tittar på honom. Egentligen borde han vara en lycklig man. Han har fått asyl i Finland. Men hur kan man vara lycklig om man inte kan få hit sin familj?

Hösten innan har Omar lämnat sin fru och fem barn i Irak. Nu då han har fått asyl i Finland har familjen rätt att ansöka om familjeåterförening. För att göra det måste de resa till Finlands ambassad i Ankara där ansökan ska lämnas in.

Gång på gång samma förklaringar, säger Omar. Finland skyller på Turkiet och Turkiet på Finland.

- Min familj har tre gånger ansökt om visum till Turkiet och tre gånger har de fått avslag.

Omars tålamod börjar tryta. Efter varje nej som familjen har fått har Omar ringt till den finländska ambassaden och till de turkiska myndigheterna. Vad är problemet?

- Gång på gång samma förklaringar, säger Omar. De nödvändiga dokumenten har inte flyttats från den finländska ambassaden till det turkiska utrikesministeriet. Finland skyller på Turkiet och Turkiet på Finland. Den ena säger sig ha skickat dokumenten och den andra att den inte har fått dem.

I oktober 2016 bestämmer sig Omar för att packa sin väska och resa till Turkiet för att ordna upp problemen.

Väl framme i Turkiet promenerar han in på den finländska ambassaden, printar ut pappren och för dem till det turkiska utrikesministeriet. Då börjar det hända saker. Efter några dagar får hans familj äntligen visum och kan resa till Turkiet.

Omar Hasan i Turkiet med sin familj.
Bildtext Omar med sina två yngsta barn i Turkiet
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Processen väntas ta två år och kosta 15 000 dollar

De yngsta barnen kommer knappt ihåg sin pappa. Två och ett halvt år gamla Ali är blyg och upprepar ett försiktigt “kiitos” när pappa Omar försöker lära honom de viktigaste orden på finska.

Sen ser de på bilder från Omars mobiltelefon. Omar sitter i en kajak och paddlar omkring i Vanda å. Det är så rent i Finland, säger han

- Titta, Ali. Inga skräp.

Vi träffar familjen i Yalova som ligger en timmes båtfärd öster om Istanbul. Omar har varit här i vecka och för några dagar sedan kom hans familj från Irak. Efter att Omar hade fört de nödvändiga dokumenten från Finlands ambassad till Turkiets utrikesministerium tog det bara några dagar för dem att få visum.

I morgon ska de föra in sin ansökan till Finlands ambassad i Ankara.

Omar Hasan i Turkiet med sin familj.
Bildtext Omars äldsta dotter Asia som är elva år gammal kan redan många finska ord. Hon kan inte vänta på att få börja ett nytt liv i Finland. Lillasyster Noor är 1,5 år gammal.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Jag kan inte tro att vi har lyckats komma så här långt. Många av mina vänner i Finland som har fått asyl och vill påbörja processen för att återförenas med sin familj har haft liknande problem. Ingen har haft lätt att få visum, säger Omar.

Efter att Omar och hans fru har lämnat in sin ansökan vid ambassaden måste Omars familj åka tillbaka till Bagdad. Där kommer de att vänta på att de blir kallade till ambassaden för intervju. Hela processen väntas ta två år.

Många av mina vänner tror att Finland gör allt för att våra familjer inte ska få komma till Finland. Men jag vill inte tro det.

- Det är så farligt i Bagdad, säger Omars fru Shaymaa. Jag vågar inte alls låta barnen gå ut. Vi är inne hela tiden. Det är inte lätt att hålla de äldsta barnen som är 13 och 11 år gamla inomhus.

Omar Hasan i Turkiet med sin familj.
Bildtext Ali som är 2,5 år gammal är lite blyg för sin pappa som endast sett på telefonskärmen det senaste året.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

I Irak är visumansökningarna utlokaliserade till mellanhänder som skor sig på processen. Flygbiljetter av och an till Turkiet kostar. Dessutom tar Finland nästan två tusen euro i handläggningsavgifter.

- Jag tror att hela processen kommer att kosta omkring 15 000 dollar, säger Omar. Men det största problemet är osäkerheten om vi kommer att få visum igen till Turkiet. Varje gång min familj måste besöka ambassaden i Turkiet måste de söka om visum på nytt.

Det är svårt för Omar att förstå varför processen är så dyr och komplicerad. Han har försökt fråga myndigheterna i Finland om det inte skulle kunna finnas något lättare sätt.

- Varför kan man inte lämna in sin ansökan i Iran eller i Libanon där Finland har ambassader. Eller i Bagdad på den svenska ambassaden?

Omar tror inte att Finland med avsikt har gjort processen svår men han berättar att han har många vänner som tror det.

- Många av mina vänner tror att Finland gör allt för att våra familjer inte ska få komma till Finland. Men jag vill inte tro det.

Omar visar bilder från Finland och lär barnen finska - Spela upp på Arenan