Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sy en korg av mattväft

Från 2016
Uppdaterad 13.09.2019 15:05.
Strömsö inslag: Sy en korg av mattväft - Spela upp på Arenan

Sy korgar i olika storlekar för olika ändamål eller använd den här tekniken till grytunderlägg eller en väska. Idén är enkel men tekniken kräver lite skicklighet med symaskinen eftersom man skulpterar korgen samtidigt som man syr. En liten varning är dock på sin plats. När man väl kommit igång med den här tekniken blir den lätt beroendeframkallande, man börjar se allt möjligt som man kunde använda tekniken till.

Gör förvaringskorgar till syhörnan, för garnnystan, vantar och mössor, badrumsartiklar eller leksaker. Mattor, grytunderlägg och sittunderlag fungerar också utmärkt, liksom olika slags väskor.

Lägg personlig prägel på slutprodukten genom att välja tygremsor i olika färger och mönster. Det är lätt att byta färg på remsorna och göra randningar med olika bredd och färg. Själv tycker jag om när färgerna ligger nära varandra men lika roligt kan det vara att leka med större kontraster. Sytråden ger också färg och mönster till helheten om du väljer en färg som sticker ut istället för en mer diskret.

Tre handgjorda korgar av mattväft
Bild: Yle/Lee Esselström

Börja med att forma bottenplattan. Den kan formas till cirkel eller oval. Fortsätt med att skulptera väggarna genom att lyfta arbetet och dra lite i mattväften samtidigt som du syr första väggvarvet. Det kan krävas lite övning innan handlaget sitter.

Du behöver:

 • Färdiga mattrasor eller tyger du vill återanvända.
 • Bomullsrep eller mattväft som inte töjer och är ca 0,5 cm i diameter. Jag använde stickad mattväft som jag lade dubbel för att få rätt tjocklek.
 • Symaskin
 • Sax
 • Strykjärn

Det är lättast att arbeta med tygremsor som är ca 1,5 cm breda och släta, men det går också att använda smalare tygremsor och nystan med färdigt rivet material.

Stickad mattväft i nystan och rivna remsor av tyg
Bildtext Materialet som behövs för att sy en korg.
Bild: Yle/Lee Esselström

Gör så här:

 • Klipp hack i tyget ca 1,5 cm från kanten och riv remsor som är ca 40 cm långa.
 • Stryk remsorna släta så är det betydligt lättare att arbeta med dem.
 • Ta nu materialet du valt som "kärna" - det du virar tygremsorna runt. Använder du som jag stickad mattväft så behöver den läggas dubbel för att få tjockleken 0,5 cm i diameter. Dra ut några meter från rullen/nystanet och vik dubbelt (klipp inte av eftersom det är svårt att veta hur mycket som behövs).
 • Vira den första tygremsan runt mattväften några cm och vik ner ändan för att börja sy ihop varven.
 • Sätt arbetet i symaskinen och sy med 5 mm bred sicksacksöm så att varven fästs vid varandra. Tänk på att sy så att arbetet växer på utsidan av symaskinen.
 • Vira tygremsan runt "kärnan" några cm åt gången. Håll tyget på plats och vrid starten efter hand så att varv efter varv sys fast som en spiral.
Cirkel som sys på maskin
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Gör sedan en rund botten. Vill du göra den oval så måste du vika ner en längre start, t.ex.10-15 cm i början. Försök att hålla arbetet plant och jämnt och sy så att sömmen kommer precis mellan varven och fäster dem vid varandra. Håll ihop och lägg följande varv tätt mot föregående samtidigt som du syr. Sy några cm åt gången, vira mer tyg, sy lite till osv tills du fått önskad storlek på bottenplattan.
 • När du vill byta färg klipper du bara av den rivna remsan och fortsätter med annan färg.
Cirkel som sys på maskin
Bild: Yle/Lee Esselström
 • När du vill börja göra väggar så får du tänka på om du vill ha en skålform eller en rak vägg. Ju rakare vägg destu hårdare får du dra i materialet samtidigt som du brant viker upp bottenplattan och syr fast det första väggvarvet. Det kan krävas ett par varv för att få väggen att börja "stiga". Därefter får du avgöra om du vill hålla väggen rak hela vägen eller om du vill att den ska formas utåt eller inåt. Vill du ha den rak så spänner du inte på lika mycket i fortsättningen utan matar jämnt hela vägen.
Korg som sys på maskin
Bild: Yle/Lee Esselström
 • För att skarva "kärnan" lägger du ny start efter den gamla och virar tygremsorna runt likadant.
Mattväft som skarvas ihop
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Sy korgen till önskad form och storlek.
Korg som sys på maskin
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Ta loss korgen från maskinen för att se om den är tillräckligt hög. Klipp av "kärnan" på önskat ställe och vira tyget runt ändan. Fäst ändan på insidan och sicksacka så att avslutningen säkert hålls fast.
Korg sydd av mattväft
Bild: Yle/Lee Esselström
 • Kontrollera så att det inte blivit något hål någonstan mellan varven. I så fall får du sicksacka lite till.
Tre handgjorda korgar av mattväft
Bildtext Tre korgar med olika form.
Bild: Yle/Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln