Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Man kan inte prestera 100 procent på alla plan samtidigt"

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 15:34.
Stressad bläckfisk
Bild: Yle/Malena Holmström

Den senaste tiden har X3M snackat stress och utbrändhet, något som tyvärr berör ett stort antal unga i dag. Ni är många som kommenterat, frågat och bidragit med er berättelse - stort tack till er. Här är ett sammandrag av allt vi lärt oss.

1. Man måste inte vara medelålders för att bli utbränd, tvärtom kryper stressrelaterade problem allt längre ner i åldrarna. Många känner en press på att studera fort, skaffa sig arbetserfarenhet, utöka cv:t med diverse förtroendeuppdrag och samtidigt upprätthålla ett rikt socialt liv.

- Utvecklingsfasen mellan 20 och 30 är spännande och viktig, men man är också väldigt sårbar just då. Det är mycket som ska hända under den här tiden. Man flyttar kanske hemifrån, eventuellt till annan ort och försöker hitta sin plats. Samtidigt ska man lära sig att ta ett ekonomiskt ansvar och funderingar kring partner och sexualitet kan bli aktuella, säger Annika Hafrén, psykolog vid Studenthälsan.

Ordet "stress" skrivet på en spegel.
Bildtext Enligt Studenthälsans hälsoundersökning från år 2012 upplevde 27 procent av männen hög grad av stress och samma siffra för kvinnorna var 31 procent.
Bild: Newscast Online

2. Man kan vara alldeles för stressad och i behov av vila även om man inte råkat ut för en fullständig kollaps. Det är en gråzon och bara du kan veta hur du mår.

- Jag har alltid trott att så länge som väggen inte kommer emot så kan man hålla på i all oändlighet. Att det finns en tydlig gräns när det är för mycket och så länge man inte rört vid den är det okej att fortsätta gasa. Men så är det verkligen inte, säger Linn Jung i den här artikeln där hon berättar om sin sjukskrivning.

X3M-tv: Vadå gå in i väggen? - Spela upp på Arenan

Tyvärr kan det ta generationer innan vi helt lyckas arbeta bort normer kring att män till exempel inte ska gråta eller vara känsliga.

Annika Hafrén

3. I männens värld ska man inte tala om utbrändhet, det är i alla fall Tobias Althoffs erfarenhet. Och han är inte ensam om att tycka så. År 2014 sökte sig 1,5 gånger fler kvinnor än män till Studenhälsans mentalvård.

- Tyvärr kan det ta generationer innan vi helt lyckas arbeta bort normer kring att män till exempel inte ska gråta eller vara känsliga, även om attityderna som tur håller på att förändras säger Annika från Studenthälsan.

4. Ledig tid behöver inte förtjänas. Ändå är det många som får dåligt samvete när de tar det lugnt. På något sätt har vi byggt upp en tillvaro där en ledig kväll på soffan måste berättigas genom hård träning eller massor av jobb. Men det är verkligen helt okej att göra ingenting - bara för att man vill.

De verkliga eller upplevda kraven kan till exempel handla om att man ska vara utåtriktad, se bra ut och vara glad hela tiden.

Annika Hafrén

5. Man kan inte prestera 100 procent på alla plan samtidigt. Har du en stressigare period i skolan? Då behöver du inte samtidigt vara den bästa vännen och kollegan. Det är dessutom helt okej att uppriktigt säga att man är ledsen eller mår dåligt.

- Vi har skapat alltför snäva idealbilder kring hur man borde vara. Det kan gälla studier, att man ska prestera bra, men jag har också ett intryck av att många upplever hårda krav på att man borde vara på vissa sätt. De verkliga eller upplevda kraven kan till exempel handla om att man ska vara utåtriktad, se bra ut och vara glad hela tiden. Om man upplever att det inte finns utrymme för att vara på ett annat sätt än idealet så kan man börja må ganska dåligt, säger Annika.

Finns det något annat ämne som du tycker att vi borde ta upp och tala mer om? Skriv gärna en kommentar här under!

Diskussion om artikeln