Organisationer kräver: Finland borde flerdubbla sin flyktingkvot
Tjugofem organisationer kräver att Finland flerdubblar sin flyktingkvot. I världen finns nu fler flyktingar än någonsin efter andra världskriget. Största delen finns i utvecklingsländer.
Genom att höja sin flyktingkvot kunde Finland hjälpa de mest sårbara, som offer för våld, handikappade, barn och ensamförsörjande mammor. Finlands kvot har varit 750 nästan hela 2000-talet, påpekar organisationerna.
Flera ministrar och partiledare har föreslagit att Finland märkbart höjer sin flyktingkvot. Finland har inte gjort det fastän antalet flyktingar som kommer till Finland kraftigt har minskat, jämfört med i fjol höstas då det kom ett exceptionellt stort antal flyktingar till vårt land.
Regeringen eller riksdagen har ändå inte reagerat på det ändrade läget. Tvärtom har flyktingkvoten till och med sänkts jämfört med i fjol. Samtidigt har de asylsökandes rättigheter skurits ner. Organisationerna påminner om att Finland har ansvar för att hjälpa till att lösa den historiskt svåra flyktingsituationen.
Fattiga länder bär stor börda
Ansvaret för att hjälpa flyktingarna fördelas ojämnt eftersom 86 procent av alla flyktingar finns i utvecklingsländerna. Till exempel i Libanon, som till folkmängden är lika stort som Finland, lever över en miljon flyktingar från Syrien.
Fattiga länder bär en oproportionerligt stor börda för flyktingarna efter att de rika länderna har stängt sina gränser.
- Vill Finland i historien bli ett land som hjälpte i nöden eller som ett land som stängde sin dörr och sina ögon för dem som är svagast? Finland har resurser och möjligheter att hjälpa, nu är tid att handla, säger verksamhetsledaren vid Amnesty Internationals Finlands avdelning, Niina Laajapuro.
Flera länder har höjt kvoten
Flera andra länder har höjt sin flyktingkvot, till exempel tar Norge i år emot 3 120. Kanada har under ett knappt års tid tagit emot över 33 000 flyktingar från Syrien och myndigheterna utreder möjligheten att ta emot ytterligare 25 000. Sverige har lovat öka sin kvot från 1 900 till 5 000.
Organisationerna som kräver att Finland höjer sin flyktingkvot är: Amnesty Internationals avdelning i Finland, Finlands Flyktinghjälp, Flyktingrådgivningen, Förbundet för mänskliga rättigheter, Kyrkans utlandshjäp, Finlands UN Women, Finska Unicef, Rädda Barnen, Centralförbundet för Barnskydd, Mannerheims barnskyddsförbund, Plan International i Finland, SOS Barnbyar i Finland, Befolkningsförbundet, Föreningen för Mental Hälsa i Finland, Seta, Kvinnosaksförbundet Unionen, Kvinnolinjen, Monika-Naiset Liitto, Förbundet för Mödra- och Skyddshem, Pro-tukipiste, Finlands Somaliska förbund, Settlementförbundet, EU-plattformen för finländska biståndsorganisationer Kehys, Raster-nätverket för forskare mot rasism, nätverket Changemaker för global rättvisa och föreningen Refuhome som hjälper flyktingar att anpassa sig.