Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finska standardhem får ge vika för internationell hotellstil

Från 2016
Milla Alftan sitter i en ljusröd fåtölj.
Bildtext Milla Alftan på besök i en inredningsaffär som specialiserat sig på franska möbler.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

De traditionella finländska hemmen, tryggt inredda med Artek-möbelklassiker och Marimekko-gardiner, får ge vika för en mer internationell stil. Finlands inredningsguru Milla Alftan som är känd från tv-programmen T.i.l.a. och Suomen kaunein koti har skrivit en bok om de magiska nya hemmen.

Ett sovrum med en beige kakelugn i bakgrunden.
Bildtext Ett sovrum på Skatudden i Helsingfors.
Bild: Kristian Maukonen

En finländsk Kelly Hoppen

Vi träffas i en inredningsaffär i Helsingfors. Utanför de stora skyltfönstren pågår ett snöoväder. Milla Alftan sätter sig ner i en fransk ljusröd plyschfåtölj. Hon verkar lättad när skrivandet äntligen är över och hennes första inredningsbok Sisustusmagiaa, Inredningsmagi är färdig. I den nyutkomna boken presenterar hon 100 olika magiska regler för hemmet. Till dem hör ljusets roll, mattornas återkomst, konstverkens funktion och materialens språk.

Milla är med på flera av fotografierna i boken. Hon ger ett intryck av att vara organiskt med i varje inredningsuppdrag. Jag kommer att tänka på den Londonbaserade bohemchica inredningsgurun Kelly Hoppen. Det finns likheter, medger Milla.

- Jag beundrar hennes stil. Jag jobbar också utgående från min intuition, mitt undermedvetna. Stämningen i en bostad är livsviktig. Husfasaden kan påverka inredningen. Konst, ljusskiftningar och naturen ger en vink om vilken färgvärlden blir.

När Milla inreder ett hem åt en person eller en familj utgår hon från personernas inspirationskällor. Det kan vara familjens tema, havet eller deras favoritresmål till exempel Marocko, som syns i stilen och i färgvärlden.

- Min egen stil i vårt hem i Helsingfors är modern och avspeglar vår tid. Vi bor i ett hus i Tölö från 1910. Vår bostad har gamla spegeldörrar och knarrande golv. Jag har inrett med både maskulina och feminina element. Ytorna kan vara ruffa och detaljerna kan vara mer sirliga. Den feminina touchen syns i armaturerna och i dekorationerna.

Våga utmana din bekvämlighetszon och välj mer ovanliga material. Modiga val känns ofta mer belönande i slutresultatet.

― Regel 7 Milla Alftan
Ett vardagsrum med en grön kakelugn i jugendstil.
Bildtext Ett vardagsrum på Skatudden där kakelugnen i jugendstil inspirerat inredningen.
Bild: Kristian Maukonen

Hotellstilen

Det som kännetecknar Milla Alftans inredningsstil är det tidlösa. Inga starka signalfärger som stör den dimmiga, dröjande atmosfären. Ett hem i boken är inrett som en kyrka med ett ornamentliknande mönster i taket. Inspirationen kom från den närbelägna Tempelplatsens kyrka i Tölö.

Golven kan ha ett grafiskt konstverk som mönster eller vara beklädda med en heltäckningsmatta av god kvalitet och kortklippt struktur. Som en skön bedövning.

- Jag väljer att inreda med kvalitetstyger i klassiska färger för att de ska tåla tidens tand.

Hon har med omsorg valt mattor och möbler till en våning på Skatudden i Helsingfors, där den mossgröna kakelugnen i jugendstil dominerade för mycket enligt invånarna. Nu plockar mattans nyanser upp toner ur kakelugnen och de kubistiska tapeterna i ljusgrått och silver för stilen in i vår tid på ett sublimt sätt.

Jag kommer att tänka på hotellinredningar när jag studerar boken. En sorts anonymitet och en mondän flykt andas i hemmen.

- Jag älskar hotellindredningsstilen och den lyx den utstrålar. De fina textilierna i brutna färger och blandningen mellan olika tidsplan och stilar tilltalar mig speciellt.

Ett av inredningsprojekten har drag av Riksdagshuset i Helsingfors. Väggarna pryds av guldspeglar i art deco-stil.

- Vi är praktiska i vår kultur och vädret gör oss försiktiga. Finländarna har blivit modigare. Människor reser och får inspiration.

Med hjälp av en spegel mångdubblar du inredningens skönhet.

― Regel 25 Milla Alftan
En stor tambur med en spegel i art deco-stil.
Bildtext Den stora hallen är inredd i en modern version av art deco-stilen.
Bild: Kristian Maukonen

Under solen i Málaga

Hälften av boken har Milla skrivit i det nya hemmet i Málaga. Ombyte av kulturer och landskap hjälper henne att skapa nytt. Influenser till hennes internationella stil föds också på mässorna i Milano och i Paris.

- Mode och inredning går hand i hand i dag. Det syns i färgvärlden, tygen och materialen. Båda världarna inspirerar varandra. Pantones färgkarta syns både i mode- och inredningsvärlden.

Jag kan känna av en ny våg av tillåtelse, passion och njutning när jag ser på Milla Alftans inredningsprojekt. Det är som om de skapats utan skam och rädsla.

- Jag litar på mig själv i det kreativa arbetet. Inget får blockera mig. Jag är en nyfiken perfektionist som vill utmana mitt arbete. I varje projekt vill jag känna av att jag gör en förnyelse.

Milla återkommer flera gånger under intervjun till ljusets roll. Lamporna skall väljas med omsorg och ljuset skall både belysa och framhäva.

- Ljus ger trygghet.

Hon använder sig av sin intuition för att få hemmet praktiskt och fungerande. Samtidigt skall hemmet uttycka en känsla.

- Ljuset i Spanien är helt annorlunda. De konstverk jag fört med mig till vårt hem i Málaga ser helt annorlunda ut där. Färgerna syns på ett annat sätt där.

Ljuskällornas strålar och skuggor skapar en magisk stämning.

― Regel 54 Milla Alftan
En tambur inredd i ljusa sandfärger. På väggen en tavla föreställande en flicka,
Bildtext En sandfärgad tambur med varm belysning.
Bild: Kristian Maukonen

Äkthet

Äkta material är på tapeten just nu. Obehandlat trä är inne just nu när det gäller möbler. Brutna, frostbitna pastellfärger syns i tygvärlden.

- Mossgrönt, burgundrött, petrolgrönt och blågrått är tidens toner.

Milla uppmanar oss ändå att inte vara trendernas slav. Det är mer ekologiskt att inreda tidlöst med produkter av hög kvalitet. Då blir också stilen individualistisk.

- Lyssna till dina egna känslor och till din smak. Du kan läsa en människa och dess stil eller känsloliv i ett hem.

Till sist ger hon ett råd. Bygg olika lager av stil i ditt hem, olika tidsplan och känslolägen ger en inspirerande rymd i din vardag.

Inredningen är lämpligt magisk då den har: en gnutta intuitiv energi, positivitet, en stor dos mod och en frisk mängd dyrbar tid. Otroligt mycket äkta iver, massor med inspiration och oändligt mycket hjärta.

― Regel 100 Milla Alftan
En grå yta.
Bild: Kristian Maukonen
Milla Alftan är iklädd en grå linnedress.
Bild: Kristian Maukonen
En vinkaraff av glas och en blombukett i lila.
Bild: Kristian Maukonen