Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rasistiskt utrop i tåghögtalare – VR utreder

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 16:15.
A-tåget anländer till Ilmala station en solig dag.
Bild: Yle/ Karin Filén

”Invandrargänget som super i främre delen av tåget, ni borde skämmas. Sluta, ni är mänsklighetens avskum, ren skit". Ungefär de orden sade konduktören på ett närtåg i tåghögtalarna i lördags, säger passageraren Linda Liljeström.

Linda Liljeström säger att hon och en vän satt på ett tåg på väg in mot Helsingfors centrum när konduktören plötsligt ropade ut meddelandet i tågets högtalarsystem.

- Jag blev helt förskräckt. Jag och min kompis satt bara och stirrade på varandra när meddelandet började. Vi hade tänkte att konduktören skulle säga något alldagligt som de brukar göra.

Alla medpassagerare regerade ändå inte på samma sätt som Liljeström.

- Vissa började hurra och klappa i vagnen. Jag hann inte snappa upp något exakt, men någon sade ungefär att äntligen vågar någon säga hur saker och ting ligger till, säger hon.

Liljeström understryker att tåget bestod av två separata vagnar och att hon inte befann sig i den vagn konduktören syftade på. Hon vet därför inte vad som egentligen pågick i tåget.

VR utreder

Dagen efter incidenten kontaktade Liljeström VR, som några timmar senare hörde av sig till henne för att utreda situationen.

Vid VR säger kommunikationsexpert Sanna Keränen att bolaget som bäst håller på att reda ut fallet.

- Vi har ännu inte mer noggrann information om vad som hänt, men vi håller på att tala med tågpersonalen som fanns på plats och vi vill utreda saken grundligt, säger Keränen.

Hurdan utbildning får er personal när det kommer till jämlikhet och antirasism?

- Det kan jag inte kommentera just nu, men jämlikhet hör till våra grundvärderingar och vi godkänner inte rasism.

Ärendet framskrider

Under dagens lopp jobbade VR för att nysta upp incidenten, och när Svenska Yle återkommer på eftermiddagen har Sanna Keränen ett besked.

- Vi kan bekräfta att det har förekommit olämpligt språkbruk i tåget.

Keränen säger att utredningarna ännu pågår, det är till exempel inte klart exakt vad som har sagts i utropet eller vad som händer med personen bakom utropet.

- Men det är i varje fall klart att det här inte är något som VR kan godkänna och vi beklagar det skedda, säger Keränen.

Artikeln uppdaterad den 14.11 kl.16:13: Texten efter mellanrubriken "Ärendet framskrider" lades till.

Diskussion om artikeln