Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Simmaren Ida Slöör drömmer om OS 2024

Från 2016
Porträttbild på Ida Slöör.
Bildtext Ida Slöör spräckte drömgränsen en minut på 100 meter frisim i Esbo.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Simmaren Ida Slöör från Ekenäs vill simma i de olympiska spelen år 2024. Hon spräckte drömgränsen på en minut på 100 meter frisim för en dryg vecka sedan.

Ida Slöör började simma i Ekenäs Simsällskap hösten 2008. Då var hon sju år gammal. I dag är hon 15 år och hör till de bästa simmarna i landet i sin åldersklass.

- Pappa förde mig till simhallen när jag var sju år gammal. Lasse Bäckman ledde en simträning där. Jag kommer ihåg hur stolt jag var när jag simmade 350 meter.

Som sitt närmaste mål har hon att klara sig så bra som möjligt i FM-tävlingarna för juniorer (Ikäkausimestaruusuinnit). Tävlingarna ordnas i Reso första veckoslutet i december.

På längre sikt drömmer Ida Slöör om att få delta i OS.

- Jag tror nog på mig själv. Det är min dröm och det är dit jag vill.

Jobba hårt i fortsättningen

För att nå målet måste jag fortsätta jobba på samma vis som hittills, säger Ida Slöör med viss självsäkerhet i rösten.

- Drömmen skulle vara att delta i Tokyo (2020), men det är väl lite för tidigt.

Kanske hellre om åtta år, tillägger hon.

Till FM i december åker hon med stora förväntningar.

- På den finländska rankinglistan på 100 meter frisim är jag för tillfället på sjätte plats. På 400 meter medley är jag på första plats i rankingen, säger Ida Slöör.

Under en minut på 100 meter

I regionmästerskapstävlingarna i Esbo 6.11 simmade hon 100 meter frisim på tiden 59,82. Hon säger att det kändes skönt efter att hon lyckades spräcka drömgränsen.

- Det är en stor milstolpe på vägen. Jag har jagat gränsen länge och då det har varit mycket tal om Minutpokalenså kändes det nog mycket trevligt att jag lyckades komma under en minut.

Två dagar tidigare hade jag simmat under en minut i stafetten, men man är alltid lite snabbare i stafett, säger Ida Slöör.

Ryggsim är huvudgren

Trots att hon nu kom under en minut på 100 meter i frisim är frisim inte hennes bästa simgren.

- Min huvudgren är nog ryggsim. Frisim simmar jag hellre lite längre sträckor än 100 meter. Det har också gått riktigt bra i medley.

För ett par säsonger sedan bytte Ida Slöör till Esboföreningen Cetus.

- När jag blev så pass bra som jag blev, så räckte helt enkelt inte träningskapaciteten till här i Ekenäs. De kunde inte hjälpa mig längre att bli bättre.

Eftersom jag ville fortsätta och ville bli bättre var jag tvungen att byta klubb, förklarar hon.

Tränar nio - tio gånger i veckan

Hon tränas av Timo Peltola och Tatu Valtari i Cetus.

- De är proffstränare och de satsar verkligen på sitt jobb. De kan simteknik och vill ju att deras adepter ska bli bättre.

Ida Slöör tränar nio eller tio gånger per vecka. Morgonträningarna sköter hon i Ekenäs simhall, de övriga träningspassen avverkas i Esbovikens simhall.

Hon har varken tid eller intresse för särskilt många andra idrottsgrenar. För att bygga upp vissa muskler tränar hon konditionsboxning en gång i veckan.

- Det förstärker övre kroppen och hur övre kroppen fungerar med mittpartiet.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan