Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland saboterar förslag om båtskatt

Från 2016
Båtar på havet.
Bild: Yle/ ÅRT

Antalet båtar som måste registreras, halveras nu på Åland. Gränserna för motoreffekt höjs kraftigt enligt ett nytt lagförslag som lämnats till Ålands lagting.

Förslaget kan ses som landskapsregeringens svar på Sannfinländarnas förslag i rikets budget att nästa år införa en båtskatt. På Åland, och överhuvudtaget i kusttrakterna i landet, har man varit emot förslaget om båtskatt.

Eftersom Åland har egen lagstiftningsrätt när det gäller vattenfarkoster kan inte riket tvinga landskapet att följa rikets gränser på motorstyrka för registrering av fritidsbåtar.

Därför har ett förslag i riket varit att man ändrar sina gränser efter Ålands.

Begränsar antalet båtar

Genom att nu höja registerplikten för fritidsbåtar från 15 till 115 kilowatt, motsvarande 154 hästkrafter, för båtar med utombordsmotor, och 37 till 300 kilowatt, motsvarande 402 hästkrafter, för båtar med inombordsmotor, begränsar nu landskapet kraftigt antalet båtar som måste registreras.

Segelbåtar behöver överhuvudtaget inte registreras på Åland.

Segelbåtar i hamn på Åland.
Bild: Yle/ ÅRT

Minskar i betydelse

Därmed skulle en båtskatt minska i betydelse och indrivningen kanske kosta mera än vad staten skulle få in.

I ett skede funderade åländska politiker att helt slopa det åländska båtregistret, men nu föreslås en ändring som gör att bara de större och snabbare båtarna får registreringsplikt.

Det blir nu Ålands lagting som får besluta om förslaget till lagändring.

Text: Ulf Weman, Ålands radio och tv

Diskussion om artikeln