Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kartläggs var österbottningarna kopplar av

Från 2016
Vackra vyer vid Molnträsket.
Bildtext Arkivbild från Molnträsket i Vasa.
Bild: Yle/Anna Wikman.

Det är inte säkert att man beger sig just till de platser som är tänkta för rekreation när man ska ta det lugnt och njuta av naturen. Nu undersöks vart österbottningarna beger sig.

Arbetet med lanskapsplanen 2040 för Österbotten är i gång. I och med det undersöker Österbottens förbund vart i landskapet österbottningarna tar vägen när de ska ta det lugnt.

- Vi vill se var österbottningarna verkligen rekreerar sig, var de är och njuter av naturen, säger Christine Bonn som är miljösakkunnig på Österbottens förbund.

Christine Bonn i Yle Österbottens nyhetslandskap.
Bildtext Christine Bonn
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Får svara på både frågor och karta

I landskapsplanen finns sedan tidigare reserverat rekreationsområden och -attraktioner. Nu vill man se om det är just de som lockar österbottningarna.

Hittills har drygt 500 personer svarat på enkäten där man kan märka ut på en karta vart man beger sig för friluftsliv. I enkäten svarar man också på frågor om hur ofta man besöker platsen, hur långt hemifrån det är, och hur man tar sig dit.

De som redan markerat sina favoritplatser har gjort det över hela Österbotten men det finns en viss koncentration kring Vasa och Kvarkens världsarv.

- Vissna givna mönster finns det, men vi hoppas också på överraskningar.

Lätt att bli hemmablind

I och med den nya landskapsplanen har Bonn själv besökt runt 100 rekreationsställen i Österbotten. Hon tycker att det har varit en fantastiskt att se vad landskapet har att erbjuda.

- Jag får den ena wow-upplevelsen efter den andra.

Bonn vet att det är lätt att bli hemmablind, och nu hoppas hon att fler österbottningar ska få liknande upplevelser.

Kartläggningen, som är öppen för alla, pågår under november och i början av nästa år får allmänheten ta del av österbottningarnas favoritplatser.

Här kan du fylla i kartläggningen.

Diskussion om artikeln