Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenska vispriset 2016 till Ekenäsbördige Sture Ekholm

Från 2016
Porträttbild på teaterpedagogen Sture Ekholm
Bildtext Vispristagaren Sture Ekholm är född i Ekenäs.
Bild: Max Tellving

Skådespelaren och regissören Sture Ekholm från Ekenäs har tilldelats Svenska vispriset 2016. Ekholm tog initiativ till utbildningen i sceniskt uttryck för vissångare i Sverige. Han grundade också Visans Vänner i Ekenäs.

Svenska vispriset tillfaller årligen en person, en förening eller en organisation som i någon form bidragit till nyskapande eller nytänkande inom genren svensk visa.

"För att han har lyft vistolkningen i Norden"

Föreningen NordVisa motiverar utnämningen av Sture Ekholm och beskriver hans väg in i visornas värld så här:

Tonårstidens målbrottssång till sprucken gitarr, grundandet av Visans Vänner i Ekenäs 1974 och funderingarna kring tråkiga trubadurer ledde till att skådespelaren och regissören Sture Ekholm började hålla seminarier i sceniskt uttryck för vissångare och master class i vistolkning. Sture Ekholm sådde ett frö om en utbildning för vistolkare. Ett frö som Hanne Juul vårdade och vattnade med näring från Nordvisa och Nordiska Kulturrådet.

Fram växte Nordiska visskolan vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv där Sture Ekholm började som pedagog. Sture Ekholm är den ende av alla pedagoger som haft samtliga elever på visskolan och han har även gästföreläst vid visskolan i Västervik. Utöver att skådespela, regissera, undervisa i vistolkning, turnera och sjunga visor, har han också anordnat visfestivaler.

Många är de som har haft Sture Ekholm som pedagog och hans visdomsord och råd har följt dem på vägen:

- Försvara dina begränsningar och du får behålla dem.

Viktigt erkännande i branschen

Svenska vispriset delas sedan 2007 ut av Riksförbundet Visan i Sverige. Riksförbundet Visan i Sverige företräder 31 medlemsorganisationer med ungefär 4 000 individuella medlemmar.

Till riksförbundet hör så gott som alla Visans Vänner-föreningar och andra visföreningar, förklarar kollegan och vissångaren, tidigare Borgåbon Wesley Koivumäki.

Wesley Koivumäki
Bildtext Visartisten Wesley Koivumäki har tagit del av Sture Ekholms undervisning.
Bild: PP Kortelainen

- Det är nog den mest prestigefyllda utmärkelsen som finns i branschen. Att Sture inte har fått det tidigare har förvånat många. Men så brukar det ju ofta vara ... så vi var många som gladde oss över att han blev belönad. Det finns så otroligt många som han har undervisat! Jag har också tagit en "Sture-kur", berättar Koivumäki från Gotlandsfärjan, på väg hem efter visturnén med hustrun Anna Döbling, artist och låtskrivare.

Sture Ekholm gick 1975-1979 Teaterhögskolan i Helsingfors och arbetade därefter som skådespelare på Wasa Teater 1979-1983. Han deltog i flera TV-program i finländsk TV på 1980-talet. Han har också varit engagerad vid stadsteatrarna i Karleby, Nyslott och Björneborg.

Som teaterregissör och teaterpedagog har Sture Ekholm en lång rad produktioner bakom sig både i Finland och i Sverige, där han numera är bosatt.

Vid sidan av regiarbetet har Ekholm arbetat som pedagog i scenframställning och sångtolkning. Han är själv verksam som vissångare runtom i Norden.

Diskussion om artikeln