Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU:s utrikesministrar samlade – Soini: Turkiet bryr sig inte ett dyft om EU

Från 2016
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier diskuterar med utrikesminister Tmo Soini
Bildtext Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier diskuterade i måndags med utrikesminister Timo Soini
Bild: OLIVIER HOSLET/EPA

EU:s utrikesministrar är samlade i Bryssel för att bland annat diskutera den inflammerade relationen till Turkiet. EU ställer sig väldigt kritisk till Turkiets agerande efter det misslyckade kuppförsöket i somras.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) berättar att kritiken är ömsesidig. Soini diskuterade i går per telefon med den turkiska utrikesministern Mevlut Cavusoglu.

- Cavusoglu sade rakt ut till mig att i Turkiet är man inte alls intresserad av vad EU gör eller anser. Turkarna upplever på något sätt att EU har svikit dem och att EU inte förstår dem.

Enligt Soini har utvecklingen i Turkiet försämrats betydligt. Soini tror att det är mycket möjligt att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ytterligare vill ändra grundlagen för att få större makt.

Soini: Utan opposition ingen demokrati

- Jag betonade för Cavusoglu att opposition inte får förföljas och Turkiet bör följa rättstatsprincipen och de grundläggande fri- och rättigheterna. Utan en opposition är det ingen demokrati.

Soini säger att det är viktigt att EU och Turkiet för en fortsatt dialog.

- Utan Turkiet kan man inte lösa krisen i Syrien och Irak. Att säga upp relationen kan få följder till exempel när det kom till flyktingkrisen. Det finns även ekonomiska intressen av ett fortsatt samarbete.

Wallström: Dialog viktig

Sveriges utrikesminister Margot Wallström är inne på samma spår och anser det gäller insistera på en god dialog.

- Parterna är beroende av varandra inte minst i hanteringen av flyktingsituationen.

På sistone har röster höjts inom EU om att förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap borde frysas.

Både Soini och Wallström betonar att ifall Turkiet återinför dödstraffet då bör medlemskapsförhandlingarna med Turkiet avslutas.

Diskussion om artikeln