Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Assange förhördes utan sin svenska advokat

Från 2016
Julian Assange deltar per webb-tv i en konferens vid FN-högkvarteret i Geneve i Schweiz den 23 mars 2015.
Bildtext Julian Assange förhördes i London idag, för misstanke om våldtäkt. Bilden är från en webb-tv konferens år 2015.
Bild: EPA/SANDRO CAMPARDO

Efter flera års väntan förhörs Wikileaks grundare Julian Assange på Ecuadors ambassad i London. Redan första dagen blev det problem med formerna för förhöret, då den svenska advokaten inte fick närvara.

Det internationella medieuppbådet var stort utanför Ecuadors ambassad i London, där förhören med Julian Assange inleddes i dag. Assange förhörs i en förundersökning om misstänkt våldtäkt som ska ha ägt rum då han besökte Sverige år 2010.

Fallet har fått världens ögon på sig, eftersom Assange är rädd för att Sverige skulle utlämna honom till USA, som har en förundersökning på gång om Assange för Wikileaks avslöjanden om militära övergrepp under kriget i Irak. Någon begäran om utlämning har Sverige inte fått av USA.

Den svenska åklagaren hade önskat förhöra Assange i Sverige, för att få genomföra förhöret utan särbehandling. Efter långa förhandlingar med Ecuador gick den svenska åklagaren med på att en ecuadoriansk åklagare genomför förhöret, medan den svenska åklagaren och polis bara får närvara.

När förhöret skulle inledas vid middagstid i dag uppstod förvirring om huruvida Assanges svenska advokat Per E Samuelsson skulle få vara med. Han fanns nämligen inte med på den lista över personer som skulle få närvara. Enligt svenska medier ska förhören ändå ha påbörjats och Assange har svarat på frågor, utan Samuelssons närvaro.

Förhören pågår fram till onsdag eftermiddag.

Diskussion om artikeln