Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

General Hägglunds uttalanden om Ukraina förvånar försvarsminister Niinistö

Från 2016
Uppdaterad 14.11.2016 21:06.
general gustav hägglund
Bildtext General Gustav Hägglund
Bild: Yle/Parad Media

Försvarsmaktens tidigare kommendör general Gustav Hägglund anser att Ukraina kunde delas i två delar, en rysk och en ukrainsk. Det säger Hägglund till tidningen Etelä-Saimaa.

Enligt Hägglund kan USA:s blivande president Donald Trump och Rysslands president Valdimir Putin komma bra överens och mycket väl få ett slut på Ukrainakrisen.

- Om relationerna förbättras är det möjligt att man når en lösning på Ukrainakrisen, och det kunde innebära att man delar Ukraina i två delar.

Enligt generalen kunde ryssarna bor i den ena delen och ukrainarna i den andra.

- Varför inte helt enkelt dela Ukraina och lösa krisen, frågar sig Hägglund i Etelä-Saimaa.

General Gustav Hägglund säger i intervjun att han är medveten om att hans uttalande är kontroversiellt.

- Stryk får jag för denna åsikt men jag anser att det är dags att lösa Ukrainakrisen.

Försvarsminister Niinistö: Hägglund leker med elden

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) säger att det tur att det är försvarsmaktens tidigare kommendör och inte nuvarande som framför dessa tankar.

- Det finns nog alltid en risk att sådana här åsikter sprids i utländska medier som Finlands officiella linje. Att det blir en nyhet som förvrängs och börjar spridas. Så med tanke på det kan man nog säga att Hägglund leker med elden.

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) kommenterade Gustav Hägglunds uttalande i samband med EU:s försvarsministermötet i Bryssel på måndag kväll.