Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 1 000 turister evakueras i jordbävningsdrabbade Nya Zeeland

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 11:14.
Räddningspersonal evakuerar skadade på kusten nära staden Kaikoura. Evakueringen av 1 200 turister inleds på tisdag
Bildtext Räddningspersonal evakuerar skadade nära staden Kaikoura. Evakueringen av 1 200 turister i staden inleds på tisdag.
Bild: EPA/SGT SAM SHEPHERD/NEW ZEALAND DEFENCE FORCE

1 200 turister evakueras i Nya Zeeland från det värst drabbade området på Sydön efter det kraftiga jordskalvet natten till måndag.

Jordskred har brutit lands- och järnvägsförbindelserna bland annat till kuststaden Kaikoura där man lider av efterskalv och bristen på rent vatten.

Staden har 2 000 invånare och där finns dessutom 1 200 turister som nu ska evakueras med militärplan och helikoptrar.

En talesman för den lokala maoristammen Ngai Tahu säger att över tusen personer har anlänt till en traditionell mötesplats där de nu övernattar i en hall eller i fordon utanför.

Äter languster

Kaikoura är ett populärt turistmål på grund av valarna i havet utanför och maoristammen livnär sig bland annat genom att ta turister på utfärder för att titta på valar.

Stammens bassänger för languster och andra skaldjur fungerar inte längre när strömmen bröts och turisterna har fått äta de dyrbara skaldjuren i stället.

- Det är bättre att använda maten än att slänga bort den så vi skickade skaldjuren till evakuerade invånare och turister, säger den lokala aktivisten Solomon.

Turisterna evakueras i små grupper från Kaikoura till Christchurch på Sydöns östkust. Kaikoura ligger 150 kilometer nordöst om Christchurch, den största staden på Sydön.

Det fanns också kineser bland turisterna och Kina har skickat fyra helikoptrar för att evakuera dem.

Skalvet med magnituden 7,8 utlöste mellan 80 000 och 100 000 jordskred och orsakade omfattande materiella skador
Bildtext Skalvet med magnituden 7,8 utlöste mellan 80 000 och 100 000 jordskred och orsakade omfattande materiella skador.
Bild: EPA/SGT SAM SHEPHERD/NEW ZEALAND DEFENCE FORCE

Bara två döda men omfattande skador

Jordskalvet med magnituden 7,8 krävde två dödsoffer och orsakade omfattande materiella skador. Myndigheterna tror att skalvet utlöste upp till 100 000 jordskred i området.

Premiärminister John Key tror att det kommer att kosta miljarder att återuppbygga förstörda vägar, byggnader och annan infrastruktur. Det viktigaste är ändå att få hjälp till drabbade områden.

- Vi för mer vatten och mat och kemiska toaletter och säkrar återresan för turister. Efter det blir det dags att reparera skador, säger John Key.

Premiärministern sade sig vara chockad över skadornas omfattning då han flög över det värst drabbade området.

Dödstalet var överraskade littet eftersom skalvet inträffade på natten då folk var hemma och de värst drabbade området är glest bebyggt.

Karta över Nya Zeeland.

Vind, regn och efterskalv

Räddningsarbetet har försvårats av hårda vindar, regn och över 800 efterskalv av vilka det starkaste hade magnituden 5,4.

I huvudstaden Wellington på Nordöns sydspets skadades många byggnader och ett helt kvarter i stadens centrum evakuerades och spärrades av.

Man har bland annat evakuerat den thailändska ambassaden och Röda Korsets lokala högkvarter

Ett nio våningar högt hus riskerar att kollapsa i stadskärnan. De flesta kontorsbyggnader och ämbetsverk i Wellington var tomma då skalvet inträffade.

Alla matcher på stadens fotbollsstadion har också ställts in eftersom byggnaden fick skador.

Diskussion om artikeln