Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF vill betala för att få NHL-spelarna till OS – "pengar borde inte vara en orsak till att tacka nej"

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 10:41.
René Fasel talade på ett sportseminarium i Ryssland i oktober 2016.
Bildtext René Fasel vill lösa tvisten mellan IOK och NHL.
Bild: Mikhail Metzel/TASS All Over Press

Senast i januari 2017 beräknas ett beslut fattas beträffande NHL-spelarnas deltagande i vinter-OS år 2018. Det internationella ishockeyförbundet IIHF försöker nu lösa tvisten mellan ishockeyligan NHL och den internationella olympiska kommittén IOK.

Huruvida NHL-spelarna deltar i OS i sydkoreanska Pyeongchang handlar till stor del om finansiering. Spelarnas försäkrings- och transportkostnader spekuleras uppgå till 10 miljoner dollar, en summa som IIHF nu kan tänka sig att stå för.

– Jag skulle saga att vi närmar oss en lösning beträffande finansieringen av försäkringar och transporter, sade IIHF-ordföranden René Fasel i TSN:s intervju.

Spelarna vill delta

På onsdagen ska Fasel i New York träffa representanter för nationella ishockeyförbund, NHL och IOK, skriver Sportsnet. Parterna möts för första gången på två månader.

– Jag vet att spelarna är väldigt sugna på att delta, sade Fasel.

Kostnaderna för försäkringar och transporter är cirka 10 miljoner. Andra kostnader för NHL-spelarnas närvaro uppskattas uppgå till ungefär lika mycket.

Tidigare har IOK stått för NHL-spelarnas kostnader men en riktlinjeförändring innebär att finansieringen nu är öppen.

– Pengarna borde inte vara en orsak att tacka nej till OS. Pengar finns det tillräckligt av inom IIHF-familjen och i NHL. Jag tycker att det är rätt att NHL eller NHL-spelarna inte ska behöva betala för resekostnaderna och försäkringarna, sade Fasel.

TSN-kolumnisten Bob McKenzie skriver att NHL-klubbarna inte är helt bekväma med att IIHF skulle ta kostnader som enligt NHL tillhör IOK. De pengar som IIHF skulle satsa på OS är nämligen pengar som skulle behövas för att utveckla grenen på gräsrotsnivå.

Ett annat problem ur ett nordamerikanskt perspektiv är att matcherna skulle spelas på natten nordamerikansk tid, vilket skulle ha negativa konsekvenser för tv-tittarsiffrorna.

Deadlinen närmar sig

NHL uppskattas behöva ta paus i 2–3 veckor om NHL-spelarna deltar i OS. NHL-chefen Gary Bettman är en nyckelperson i förhandlingarna.

– IIHF kan fatta beslutet så sent som i januari 2018. För NHL är det däremot viktigt att kunna börja förberedelserna inför säsongen 2017–2018. Jag vet att Gary vill fatta beslut före slutet av året, så jag hoppas att beslutet kommer före årsskiftet, sade Fasel.

Bettman vill åtminstone inte ge intrycket att NHL-klubbarna skulle vara särskilt sugna på att släppa iväg spelarna.

– Jag kan inte föreställa mig att NHL-ägarna skulle vara villiga att betala för privilegiet att stänga ner ligan i 17 dagar, hade Bettman sagt på måndagen enligt TSN.

Diskussion om artikeln