Hoppa till huvudinnehåll

Teknik

Sålde finländskt IT-företag data om folks surfvanor? Dataombudsmannen vill att polisen granskar

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 11:24.
Skärmbild på www.mywot.com
Bild: Yle / skärmbild

Om du använder Web of Trust (WOT), ett populärt tillägg till webbläsare så kan dina surfvanor ha läckt. Det finländska företaget bakom produkten misstänks i hemlighet ha sålt vidare användaruppgifter.

I webbläsare såsom Google Chrome eller Mozilla Firefox brukar det finnas olika så kallade tillägg som man kan lägga till i webbläsaren för att ens surfning ska bli bättre och smidigare.

Flera företag som tillverkar webbläsartillägg har enligt det tyska programmet Panorama på tv-kanalen NDR sålt vidare miljontals användares surfvanor, dåligt anonymiserade så att enskilda användare kan kännas igen.

Sådana här uppgifter kan vara mycket värdefulla för annonsörer, eftersom de webbplatser en person surfar på säger väldigt mycket om vad han eller hon gillar.

Ett av företagen som pekas ut är det finländska företaget WOT Services, som ligger bakom produkten Web of Trust, ett webbläsartillägg som ska hjälpa användaren att inse hur pålitliga de webbplatser han eller hon besöker är.

Tillägget är nedladdat mer än 140 miljoner gånger.

Den finländska dataombudsmannen Reijo Aarnio berättar för Yle Nyheter att han har tagit emot uppgifter från tyska myndigheter om att Web of Trust kan ha läckt dåligt anonymiserade användaruppgifter till externa aktörer, och att han nu kommer att föra vidare fallet till polisutredning.

Det blir härnäst upp till polisen att avgöra om det ska startas en förundersökning eller inte.

Yle Nyheter har också bett WOT Services om en kommentar, men vi har inte ännu i det här skedet fått svar på vår förfrågan.

Diskussion om artikeln