Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Årets BUU-julkalender: Julförberedelser på Strömsö och i Småfolksbyn

Från 2016
Uppdaterad 01.12.2016 10:08.
karaktärerna i årets julkalenderdrama det jättestora juleljuset: susie, hamstern, farfar rost, gurli, trinity, surpuppan och lillspiken
Bildtext Karaktärerna i årets julkalenderdrama Det jättestora juleljuset
Bild: Yle

En nyproducerad dramaserie och pyssel och lek på Strömsö är beståndsdelarna i årets BUU-julkalender.

Då december närmar sig får BUU-klubbsledarna ett pyttelitet brev av Hamstern. I brevet uppmanar Undra sa flundra-karaktären BUU-klubbsledarna att vänta in och förbereda julen i Strömsöhuset. Med Jontti i spetsen följs Hamsterns uppmaning. Det är inte bara på Strömsö som julförberedelserna sätter i gång. I årets juldrama får tittarna följa med vad som händer då det plötsligt dyker upp en främling i Småfolksbyn mitt i julförberedelserna.

Buu-klubbsledarna Hanna Enlund, Staffan Gräsbeck och Jontti Granbacka i Strömsös bibliotek
Bildtext BUU-klubbsledarna Hanna Enlund, Staffan Gräsbeck och Jontti Granbacka i Strömsös bibliotek
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

Det jättestora juleljuset

Den nyproducerade dramaserien handlar om invånarna i Småfolksbyn. Senaste års julfirande slutade i katastrof och därför har man nu bestämt att alla ska fira på skilda håll detta år. Ett beslut som framför allt Farfar Rost vill hålla fast vid, trots att de övriga gärna skulle tänka om i frågan. Men så dyker en främmande figur som kallar sig Surpuppan upp i byn och plötsligt tar julförberedelserna en ny vändning.

Gert Sabel är en av manusförfattarna till det jättestora juleljuset, han spelar även karaktären farfar rost. på bilden samtalar han med surpuppan som spelas av tom rejström
Bildtext Gert Sabel, en av seriens manusförfattare, spelar även karaktären Farfar Rost som här samtaler med Surpuppan, en ny karaktär som dyker upp i Småfolksbyn.
Bild: Yle

Gert Sabel som tillsammans med Tommy Wallin skrivit manus till Det jättestora juleljuset berättar om bakgrunden till historien:
- Berättelsen till julkalendern växte fram samtidigt som flyktingar ute i världen sökte nya, tryggare länder och hem att bo i. Vi ville berätta hur lätt det är att ha fördomar mot nånting vi inte är bekanta med. Och vi ville berätta hur trist det är att vi låser in oss i vår egen lilla värld, istället för att uppleva glädjen av att göra något tillsammans.

Det österbottniska produktionsbolaget Malakta Films har producerat serien i samarbete med Svenska Yle. Ann-Maj Granstubb, Malakta Films producent för Det jättestora juleljuset, tycker att det har varit roligt att få förverkliga årets julkalenderserie. Hon säger att det kändes angeläget att reflektera vår nutid i dramaserien.
- Världen tittarna får gå in i är en sagovärld men karaktärerna i den världen möter liknande utmaningar som vi människor gör i vår vardag.

Karaktärerna i dramat är bekanta från tv-serien Undra sa flundra, som visades i BUU-klubben från hösten 2013 till tidig höst 2016. De tittare som då lärde känna Hamstern (Jenny Ingman), Farfar Rost (Gert Sabel) och Lillspiken (Maya Klingenberg) samt rokokokompisarna Gurli (Maria Erikslund), Susie (Ann-Catrin Virkama) och Trinity (Tommy Wallin) får nu träffa dem igen. Surpuppan (Tom Rejström) är den nya karaktären som tittarna nu får lära känna.

Karaktären Surpuppan från julkalendern tittar på sin nyfunna vän Lillspiken.
Bildtext Lillspiken och Surpuppan
Bild: Yle

Det jättestora juleljuset har regisserats av Jakob Höglund, för många ett bekant namn, men då i teater- och musikalsammanhang. Skådespelaren och koreografen som i allt högre grad regisserar snarare än skådespelar har bland annat regisserat uppsättningen av Stormskärs Maja som gick på Åbo Svenska teater tidigare i år och Viidakkokirja på Vaasan kaupunginteatteri. Nästa stora uppsättning som Jakob jobbar med är musikalen Billy Elliot som har premiär på Vaasan kaupunginteatteri hösten 2017.

Det jättestora juleljuset var Jakobs regidebut i film och tv-sammanhang. Jakob var lite fundersam kring huruvida film var ett medium som passade hans sätt att regissera.
- Att jobba med film var fantastiskt. Det var en otrolig chans att få göra julkalenderregin. Trots att jag var tveksam visade det sig fungera bra att leka fram scenerna på samma sätt som jag gör då jag regisserar teater. Den stora skillnaden då man jämför med teater är att i tv-sammanhang är varje inspelningsdag och varje inspelad scen en premiär, så jobbet blir väldigt intensivt. I teatersammanhang har man flera månader på sig att jobba mot premiären. Det som också var roligt att märka var att regiarbetet fortsatte vid klippbordet.

Trailer: Det jättestora juleljuset - Spela upp på Arenan

BUU-jul på Strömsö

Programledarna Hanna Enlund och Jontti Granbacka bakar pepparkakor med flickorna Tuva och Joanna.
Bildtext Pepparkakor bakas med stor glädje av Hanna, Tuva, Joanna och Jontti
Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama

För första gången i julkalendersammanhang finns BUU-klubbsledarna på Strömsö då julen väntas in. Jontti Granbacka är på plats varje dag och ibland får han besök av de andra BUU-ledarna och vissa dagar även av barn som gärna är med och leker och pysslar. Varje dag läses ett nytt kapitel ur den pyttelilla boken Det jättestora juleljuset och luckorna i den stora julkalendern öppnas givetvis också.

Levande luckor i papperskalendern

En stad med många gråa hus på ena sidan av ån och färgglada på den andra
Bildtext Julkalenderns bildsättning och grafik: Johanna Högväg

I år så bjuder BUU-klubben dessutom på en överraskning i samband med den traditionella julkalendern i papper. Beställ papperskalendern här. Luckorna i kalendern blir levande med Yle AR appen!

Yle AR applikationen är gratis och finns att ladda ner från och med den 30 november på App Store och Google Play. Varje dag då ditt barn öppnar dagens lucka i julkalender så kan ni tillsammans med hjälp av den nedladdade appen få en överraskning! Bilden på insidan av luckan blir levande! En video, ett hörspel eller en grafisk överraskning kör igång. Innehållet i de 24 luckorna är producerat av Yle och fungerar som stödjande innehåll till Det jättestora juleljuset.

Piratskattens hemlighet, en serie för de lite större.

Barnen i serien Piratskattens hemlighet har samlats kring ett bord och diskuterar.
Bildtext Syskonen Sam och Minna och deras kusin Bianca är med om ett magiskt och spännande äventyr i serien Piratskattens hemlighet
Bild: SVT

I Piratskattens hemlighet följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt i den kroatiska övärlden bland klippor, stränder och mörka grottor.

Syskonen Sam (Buster Isitt) och Minna (Alexandra Breschi) och deras mamma Eva (Ana Gil de Melo Nascimento) åker till Orkidékusten vid Medelhavet för att fira jul hos faster Anja (Mirja Turestedt) och deras kusin Bianca (Lea Stojanov).

Det visar sig att hela kusten ska förstöras efter jul, och de får genom farfar Ivo (Michalis Koutsogiannakis) höra legenden om piraten Aquilas försvunna skatt. Barnen förstår att om de inte hittar skatten kommer den idylliska kusten att förstöras.
Men snart visar det sig att det finns mörka krafter som letar efter samma skatt... Om de inte hittar piraten Aquilas försvunna skatt kommer den idylliska Orkidékusten att förstöras. Kommer de att hinna?

På Barnens Arena finns serierna Det jättestora juleljuset under BUU-klubben, Piratskattens hemlighet, Tjuvarnas jul och Hajbos egen julkalender Topptomte under Hajbo.

Diskussion om artikeln