Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia valde nya enhetschefer

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 11:55.
Yrkeshögskolan Novias emblem på väggen.
Bildtext Tony Pellfolk och Sören Lillkung är nya enhetschefer för Yrkeshögskolan Novia i Österbotten och Eva Sandberg-Kilpi valdes till chef för enheten i Åbo-Raseborg.
Bild: Yle/Philip Stenkula.

Tony Pellfolk och Sören Lillkung är nya enhetschefer för Yrkeshögskolan Novia i Österbotten och Eva Sandberg-Kilpi valdes till chef för enheten i Åbo-Raseborg.

Pellfolk valdes till enhetschef i Vasa och Lillkung för enheten i Jakobstad. De nya enhetscheferna tillträder tjänsterna från årsskiftet. Tjänsteförhållandet varar till 31.12.2019.

Vård- och omsorsgsdirektör Tony Pellfolk
Bildtext Tony Pellfolk
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Viktig för regionen

Medicine doktor Tony Pellfolk är anställd som vård- och omsorgsdirektör i Närpes. Han har tidigare arbetat med forsknings- och utvecklingsuppgifter vid Novia.

- Det är ett stort förtroende att bli enhetschef för den nya enheten i Vasa. Jag tar emot uppdraget och ser fram emot att vara med och leda utvecklingen av den nya enheten. Det är viktigt att Novia har en stark roll i regionen och en forsknings- och utvecklingsverksamhet som stöder våra utbildningar, säger Tony Pellfolk.

Enheten i Vasa ger utbildning inom teknik, social- och hälsovård, företagsekonomi samt skönhetsbranschen. På enheten i Vasa finns 2000 studerande. Personalen består av 116 personer.

Enhetschef Sören Lillkung
Bildtext Sören Lillkung
Bild: YLE/Chanette Härus

"Förändringen börjar i oss"

Sören Lillkung är politices magister, musikmagister och diplom- och operasångare. Han har senast varit verksam som enhetschef i Jakobstad och har även tidigare arbetat som som projektombudsman vid Svenska Kulturfonden.

- Förändringen börjar i oss. Därför tycker jag att det är både viktigt och roligt att fortsättningsvis arbeta som enhetschef vid Yrkeshögskolan Novias enhet inom kultur vid Campus Allegro i Jakobstad, säger Sören Lillkung.

Enheten i Jakobstad ger utbildning inom kultur. Personalen på 36 personer undervisar cirka 280 examensstuderande.

Vill hitta synergier

Filosofie doktor Eva Sandberg-Kilpi har senast varit verksam som enhetschef i Raseborg.

Innan dess arbetade hon bland annat som avdelningschef, utbildningsansvarig, lektor och forsknings- och utvecklingsledare vid Novia.

Enhetschef Eva Sandberg-Kilpi
Bildtext Eva Sandberg-Kilpi.
Bild: Yle/Minna Almark

Hon har också varit anställd som lektor vid Yrkeshögskolan Sydväst samt som amanuens vid Helsingfors universitet.

- Jag är väldigt glad och stolt över att få ta emot uppdraget som enhetschef för enheten ÅboRaseborg. Att få vara med och leda utvecklingen av den nya enheten, hitta synergier mellan Åbo och Raseborg och att stärka yrkeshögskolans roll i regionen med ett brett utbud av utbildningar samt bra och aktuell forsknings- och utvecklingsverksamhet är ett uppdrag jag med spänning ser framemot att ta itu med, konstaterar Eva Sandberg-Kilpi.

Enheterna i Åbo och Raseborg ger utbildning inom social- och hälsovård, företagsekonomi, sjöfart, naturbruk samt teknik.

Novias enhet i Åbo och Raseborg har ungefär 1800 studerande. Personalen består av cirka 107 personer.

Vill stärka kontakten till arbetslivet

De nya enhetscheferna valdes i samband med att Yrkeshögskolan Novia gör en organisationsförändring och blir tre enheter från och med årsskiftet.

Det görs bland annat för att förenkla förvaltningsstrukturen. Dessutom vill man bli mera kostnadseffektiv och förbättra resultatförmågan.

En annan stor förändring är att forskning och utveckling, fortbildning och tjänsteförsäljning integreras i de tre nya enheterna.

Syftet är att förbättra kontakten mellan verksamhetsområdena och utbildningen och även att stärka kontakten till arbetslivet.

- Jag är mycket nöjd över att vi hade många goda sökande att välja bland. Jag ser fram emot att vi tillsammans ska fortsätta att arbeta för att Novia ska vara en högklassig och attraktiv högskola, såväl för studerande som för våra samarbetsparter", säger rektor Örjan Andersson.

Diskussion om artikeln